Blogger Widgets

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Φθίνουσα εξίσωση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Eν ολίγοις και με απλά λόγια, η οικονομία της
 χώρας βουλιάζει μαζί με το "σωσίβιο" που της
 έχουν πετάξει οι δανειστές -σε σύμπνοια με τους
κυβερνώντες πάντα- για να "σωθεί"... Θα
λογοδοτήσει άραγε ποτέ κανείς γι' αυτό το έγκλημα
 που διαπράττεται σε βάρος
της μοίρας των Ελλήνων πολιτών;
Η αποτυχία του Μνημονίου βυθίζει τη χώρα σε απίστευτο έλλειμμα 

Με μια λιτή όσο και περιεκτική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ταμεία του Δημοσίου μετά το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, την επιβολή του οποίου "πολέμησε" από τον πρώτο καιρό το defencenet.gr, χωρίς καμία αμφιβολία όχι απλώς για την αναποτελεσματικότητά του, αλλά για τη βαθιά ύφεση στην οποία θα βύθιζε τη χώρα μας.

«Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης ανήλθε σε 23,14 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 23,39 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 51,53 δισ. ευρώ, από 52.30 δισ. ευρώ το 2010 και οι δαπάνες αυξήθηκαν σε 71,4 δισ. ευρώ, από 68,67 δισ. ευρώ το 2010», αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ.


Το ταμειακό έλλειμμα και το 2011 ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό 10,4% του ΑΕΠ και πλέον μόνο τα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης (το πλεόνασμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων) μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα και να διαμορφώσουν το έλλειμα της κεντρικής κυβέρνησης σε χαμηλότερα επίπεδα από 9,6-9,8% του ΑΕΠ.


Είναι προφανές λοιπόν ότι παρά τις συνεχείς φοροεπιδρομές, τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα και την αμετανόητη πολιτική λιτότητας, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται.


Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου κατά 873 εκατ. ευρώ ενώ υστερούν κατά 5 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού σχεδίου προϋπολογισμού ενώ και οι συνολικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών του ΠΔΕ που κατακρεουργήθηκαν παρουσιάζονται μειωμένες κατά 947 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων. Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. καθώς και από την παράταση που δόθηκε για την καταβολή φορολογικών οφειλών έως τις 20 Ιανουαρίου».


Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 1.899 εκατ. ή 2,8% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 3,12 δισ. ευρώ ή 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.


Βασικοί αποδέκτες των εν λόγω αυξημένων δαπανών ήταν:
· Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,23 δισ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1,44 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ κατά 70 εκατ. € και το ΝΑΤ κατά 24 εκατ. €) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
· Ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 385 εκατ. ευρώ και
· Τα νοσοκομεία κατά 558 εκατ. € για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 68 εκατ. € για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).


Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Eν ολίγοις και με απλά λόγια, η οικονομία της χώρας βουλιάζει μαζί με το "σωσίβιο" που της έχουν πετάξει οι δανειστές -σε σύμπνοια με τους κυβερνώντες πάντα- για να "σωθεί"... Θα λογοδοτήσει άραγε ποτέ κανείς γι' αυτό το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της μοίρας των Ελλήνων πολιτών;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr