Blogger Widgets

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το άστρο του Νέστωρ Κίρτσνερ συνεχίζει να βοηθάει την Αργεντινή. Διπλωματική νίκη της συζύγου του εκλειπόντα, κατά της Αγγλίας




Cristina Fernández de Kirchner

H πρόεδρος της Αργεντινής κατάφερε να
 πάρει με το μέρος της όλες τις χώρες της
 Νοτίου Αμερικής, τα λιμάνια των οποίων
 ήταν απαραίτητα για τις οικονομικές
δραστηριότητες των
κατοίκων των Φώκλαντς.

Σαν να μην πέρασε ποτέ η κρίση από την πόρτα της Αργεντινής. Και αυτό γιατί τα κάποτε πειθήνια όργανα-πολιτικοί αντικαταστάθηκαν από πατριώτες πολιτικούς (σ.σ Ν.Κίρτσνερ) και η χώρα κατάφερε τη μία διπλωματική νίκη μετά την άλλη. Σε ακολουθία όλων αυτών η νέα διπλωματική νίκη της συζύγου του εκλειπόντα Προέδρου της Αργεντινής και σημερινή Πρόεδρος κα Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρτσνερ η οποία έπεισε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ουσιαστικά να μην εξυπηρετούν τα νησιά Φώκλαντ, όσο αυτά βρίσκονται υπο βρετανική επιρροή.


Λονδίνο: Σε πόλεμο δηλώσεων έχουν πλέον περάσει οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αργεντινής για τα Νησιά Φώκλαντς (Μαλβίνας, για τους Αργεντινούς), μετά την ομόφωνη απόφαση των χωρών της Νοτίου Αμερικής να απαγορεύσουν στα πλοία που φέρουν τη σημαία των Νήσων να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους.

Η κίνηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα το Λονδίνο, το οποίο διαπίστωσε ότι και χώρες που κάποτε ήταν φιλικές απέναντί του, τώρα έρχονται κοντά στις θέσεις του Μπουένος Άιρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε την Αργεντινή για αποικιοκρατική διάθεση. «Η θέση της στο θέμα των Μαλβίνας δείχνει διάθεση πέραν και από αποικιοκρατική».

Φυσικά ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής δεν μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

«Περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που έδωσαν τον ορισμό του όρου», είπε ο Έκτορ Τίμερμαν.


Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε απολογούμενος ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, όταν ακόμα και βουλευτές του κόμματός του τον ρώτησαν τι ακριβώς προτίθεται να κάνει, τώρα που η διπλωματική εκστρατεία της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έχει αποδώσει καρπούς και όλοι πλέον στη Νότιο Αμερική την στηρίζουν.

Μάλιστα ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τη Χιλή και την Ουρουγουάη, ώστε πλοία των Φώκλαντς με βρετανική σημαία να γίνονται δεκτά στα λιμάνια τους.

Ήδη, η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. Τα λιμάνια της Ουρουγουάης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Φώκλαντς.

«Εμείς στηρίζουμε το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να ορίζουν οι ίδιοι τι θέλουν να είναι. Οι Αργεντινοί θέλουν να τους αναγκάσουν να είναι κάτι άλλο. Αυτό είναι παραπάνω και από αποικιοκρατία», δήλωσε ο Κάμερον.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να εξετάσει το θέμα των Νησιών.

«Αντί να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ας αναζητήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Βρετανίας-Αργεντινής, σχετικά με την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος», απάντησε ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών.