Blogger Widgets

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Ναυάγιο" οι διαπραγματεύσεις τρόικας-υπ. Εργασίας

Της Ρούλας Σαλούρου

Πλήρης διάσταση απόψεων καταγράφηκε στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλείς της τρόικας, με τους δανειστές να επιμένουν σε όλες τις θέσεις τους για μείωση μισθών και επικουρικών συντάξεων.

Το θέμα αναγάγεται σε κεντρικό κομβικό θέμα για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Οι συναντήσεις μεταξύ τεχνοκρατών αλλά και με τους επικεφαλείς θα συνεχιστούν και σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, με τους εκπροσώπους της Τρόικας να επιμένουν σε όλη την… ατζέντα των απαιτήσεών της, μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση – περιορισμός των 13ου–14ου μισθού, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη της μετενέργειας, αλλαγές στη διαδικασία παρέμβασης του ΟΜΕΔ, περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από την εξέλιξη της πρωινής συνάντησης, το θέμα των μισθών και των συντάξεων ανάγεται σε κεντρικό ζήτημα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και της συμφωνίας για το PSI.

Μπροστά στην πλήρως ανελαστική στάση των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπάθησε να αντιτείνει ακόμη και πάγωμα μισθών (ακόμη και για τους κατώτατους, ώστε να μην εφαρμοστεί η τελευταία δόση του Ιουλίου) παρ’ ότι δεν υπάρχει οριστικοποιημένη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστήριξαν ότι το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί δυσανάλογα, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος... στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκεί που επιμένουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά και στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, αμέσως μετά τη λήξη τους και το πέρας της 6μηνης μετενέργειας. Αυτό, όπως υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο θα ξεθεμελιώσει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, με μόνη ασφάλεια την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το αγκάθι έγκειται στην άρνηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να αποδεχθούν το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%.

Το απόγευμα ή και αργά το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, μία για κάθε θέμα (μισθοί – συντάξεις).

Η νέα συνάντηση της ηγεσίας των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας είναι για αύριο Σάββατο, στη 1:00 μετά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν έως και το πρωί της Δευτέρας


Πηγή:www.capital.gr