Blogger Widgets

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο στη Συρία...

Εκατόμβη σε 24 ώρες
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

«Σφαγή χωρίς προηγούμενο», χαρακτηρίζει η Γαλλία επέμβαση των συριακών δυνάμεων στην Τζαμπάρ αλ-Ζαουίγια με 111 νεκρούς, αμάχους και ακτιβιστές, καθώς η Συρία διάγει τα πλέον αιματηρά 24ωρα της εννιάμηνης εξέγερσης, την ώρα που ετοιμάζεται να δεχθεί την πρώτη αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου. Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου ζητεί η συριακή αντιπολίτευση επιζητώντας τρόπο για το τερματισμό της άγριας καταστολής.

Με περισσότερους από 250 νεκρούς μέσα σε ένα διήμερο, σύμφωνα με το συριακό Εθνικό Συμβούλιο, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι: «Είναι επείγουσα ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ισχυρό ψήφισμά του να ζητήσει τον τερματισμό της καταστολής». Ταυτόχρονα κατήγγειλε ως «σφαγή χωρίς προηγούμενο» την επιχείρηση καθεστωτικών δυνάμεων την Τρίτη, στην Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια της επαρχίας Ιντλίμπ, που προκάλεσε 111 νεκρούς.

Τις νέες βιαιότητες κατήγγειλε έντονα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες», παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προστασίας πολιτών.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την έκκλησή του στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί γιατί το καθεστώς του οποίου ηγείται δεν δικαιούται να κυβερνά. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «νέα μέτρα» από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Ασαντ, διαδήλωναν διακηρύσσοντας πίστη στο καθεστώς σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, στο οποίο ανήκουν οι περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ζήτησε χθες την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Μετά τις φρικτές σφαγές του καθεστώτος αλ Ασάντ εναντίον άμαχων πολιτών στη Ζαουίγια, την Ιντλίμπ και τη Χομς», το Εθνικό Συμβούλιο ζητεί «να συνεδριάσει επειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος... και να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, 5 Ιρανοί μηχανικοί, που εργάζονταν για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία, απήχθησαν την Τρίτη, από αγνώστους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.
(Πηγές: Reuters-Ασ. Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ)