Blogger Widgets

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο του Ιράν στην Τουρκία!

Τα ψέματα τελείωσαν για την νεοθωμανική Τουρκία. Ενώ η απειλή πολεμικής σύγκρουσης της Δύσης με το Ιράν πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά, η Τεχεράνη επισημαίνει πως ήρθε η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει την «φιλία» της προς αυτή! Η Τεχεράνη, σε «απάντηση» της αμερικανική επίσκεψης στην Άγκυρα, σχεδιάζει να στείλει σήμερα (11 Ιανουαρίου) στην Τουρκία τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την γείτονα στις 18 του μηνός.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης, ισχυρίζονται διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. Η δήλωση του Ιρανού υψηλόβαθμου στελέχους της υπουργείου Εξωτερικών έγινε με αφορμή τις συνομιλίες του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ιρανός διπλωμάτης Μπαχμάν Χουσεϊνπούρ δήλωσε σχετικά, πως οι ΗΠΑ: «Προσπαθούν να καταστρέψουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν… Αλλά, από τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους, οι δεσμοί αυτοί δεν μπορούν να διαρραγούν από κανέναν άνεμο», και συμπλήρωσε με νόημα, πως μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές «λέμε ωραία λόγια η μία στην άλλη, αλλά είναι η ώρα να τα κάνουμε πράξη».

Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό, η Τουρκία με τις νεοθωμανικές πολιτικές της καθώς και με τα παραμύθια περί «μηδενικών προβλημάτων» βρίσκεται πλέον στο σημείο καμπής για την ιστορία της αλλά και για τη μελλοντική της τοποθέτηση στην διεθνή κονίστρα. Το Ιράν αντιλαμβανόμενο την όλο και μεγαλύτερη πίεση που δέχεται αλλά και πρόκειται να δεχθεί αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα της αλήθειας, τουλάχιστον αναφορικά με το να δει ποιος είναι μαζί του και ποιος εναντίον του. Στην προσπάθειά του λοιπόν να δημιουργήσει αρραγείς συμμαχίες αλλά και να διασπάσει την Δύση, είναι φυσικό πως θα αρχίσει να πιέζει την Άγκυρα να πάρει ανοιχτά θέση.

Αυτό είναι προφανές πως θα οδηγήσει την Άγκυρα στη θέση που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2003, εάν όχι σε χειρότερη, όταν είχε να διαλέξει μεταξύ της παροχής διευκολύνσεων για την δημιουργία του Βορείου Μετώπου στο Ιράκ από τους Αμερικανούς, ή θα τους κρέμαγε και θα έκανε αυτό που τελικά έκανε, να τους αφήσει μόνους τους να «βγάλουν το φίδι από τη τρύπα». Βέβαια το αποτέλεσμα το βλέπουν κάθε ημέρα πλέον στα σύνορά τους με το… Ιρακινό Κουρδιστάν, στο οποίο η σημαία των Κούρδων του κοιτάει απειλητικά, σαν κάτι να περιμένει…



Ένα είναι σίγουρο πλέον, το τι θα αποφασίσει ο νεοθωμανός Σουλτάνος αναφορικά με το Ιράν και την Ανατολική Μεσόγειο θα καθορίσει την μοίρα της χώρας του για τον 21ο αιώνα…

defence-point.gr