Blogger Widgets

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

H Ρωσία έβγαλε τις «σάλπιγγες του θανάτου»

Σε πρωτοφανή ποσοτική, αλλά και επιχειρησιακή πυρηνική επίδειξη δύναμης προχώρησε πριν λίγες ώρες η Ρωσία με την κινητοποίηση από την Διοίκηση Στρατηγικών Διηπειρωτικών Πυραύλων των αυτοκινούμενων διηπειρωτικών πυραύλων οι οποίοι εγκατέλειχαν τις άκρως απόρρητες βάσεις τους στην στην αχανή ρωσίκή ενδοχώρα και ... βγήκαν στους δρόμους!

Η εν λόγω άσκηση αποτελείται από σειρά επιμέρους μικρότερης κλίμακας ασκήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας, ως αν η χώρα ήταν σε πολεμική εγρήγορση για την αντιμετώπιση πυρηνικής απειλής.

Η άσκηση αυτή αναμφίβολα αποτελεί σαφές μήνυμα για την ετοιμότητα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τα συστήματα αυτά αμέσως μετά την έξοδο τους από τις βάσεις αποτελούν πρώτους στόχους εντοπισμού από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους οι οποίοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα δρομολόγια που ακολουθούν.

Πρόκειται για μία άσκηση η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά και αποτελεί "βαρύ" μήνυμα της ρωσικής ηγεσίας προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα βλήματα αυτά αποτελούν το ευέλικτο όργανο του ρωσικού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού, αφού μόνο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι διαθέτουν αυτοκινούμενες πλατφόρμες μεταφοράς βαλλιστικών διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων.

Βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων αυτών είναι η επιχειρησιακή τους ευελιξία, αφού σκοπός των Ρώσων είναι η διασπορά και η απόκρυψη τους, στις αχανείς εκτάσεις της ρωσικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής διοίκησης στρατηγικών δυνάμεων συνταγματάρχη Vadim Koval οι ασκήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της απόδοσης των αυτοκινούμενων διηπειρωτικών πυραύλων του ρωσικού πυρηνικού αποτρεπτικού οπλοστασίου. Για το λόγο αυτό θα δοκιμαστούν και οι τρείς τύποι βαλλιστικών αυτοκινούμενων πυραύλων της Ρωσίας και πιο ειδικά οι πύραυλοι Topol (SS-25 Sikle), Topol-M (SS-27 Sickle B) και ο νέας τεχνολογίας Yars (RS-24).

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει την έξοδο από τις βάσεις των αυτοκινούμενων πυραύλων, την κίνηση τους στοπ οδικό δίκτυο της χώρας, την πραγματοποίηση ασκήσεων απόκρυψης, τάξης βολής, δοκιμή της ταχύτητας αντίδρασης των πληρωμάτων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, έλεγχος δρομολογίων, και ασκήσεις προετοιμασίας βολής των πυραύλων.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν χτές 16 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Φεβρουαρίου 2011. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των πυραυλικών στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 100 ασκήσεις αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων αντιμετωπίζοντας προβλήματα και λάθη με απώτερο στόχο την βελτίωση της απόδοσης των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο οι ρωσικής στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις διαθέτουν 162 αυτοκινούμενα συστήματα Topol, 18 αυτοκινούμενα συστήματα Topol-M και 15 νέα αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα Yars.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr