Blogger Widgets

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Nέος "παίκτης" ξεπαγώνει τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις

O «σκληρός» Ντμίτρι Ρογκόζιν, διορίστηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ν.Μεντβέντεφ Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τομέα ευθύνης την άμυνα, την ασφάλεια της χώρας έναντι εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών και την αμυντική βιομηχανία σε μία τοποθέτηση που θα έχει σαφές αντίκτυπο και στις «γκρίζες» ελληνορωσικές σχέσεις των δύο τελευταίων ετών.

Η τοποθέτηση δείχνει ότι η Μόσχα, θα σκληρύνει την γραμμή της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Δύση γενικότερα, μετά την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν θα είναι υπεύθυνος για τα θέματα άμυνας, στρατιωτικής διπλωματίας, και αμυντικών βιομηχανιών, άρα θα είναι υπεύθυνος και για τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις που έχουν πληγεί καίρια την τελευταία διετία. Κατά την θητεία του στο ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους και αξιωματικούς που υπηρετούσαν σε θέσεις με τις οποίες ερχόταν σε επαφή.

Ακόμα και το 2008 όταν με αφορμή της γεωργιανή εισβολή στην Ν.Οσετία και Αμπχαζία και την ρωσική απάντηση που ακολούθησε, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν στο ναδίρ, ο Ν.Ρογκόζιν εξακολουθούσε να έχει ανοικτούς διαύλους με τους Έλληνες ομολόγους του για τους οποίους πίστευε ότι η κοινή ορθόδοξη πίστη Ελλήνων και Ρώσων διαφοροποιούσε την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο νέος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε την θέλησή του να ανταπεξέλθει των καθηκόντων του έκανε αναφορά στην ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, στην περαιτέρω αναδιοργάνωση των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και στην προσπάθειά του να «μην πάει ούτε ένα ρούβλι χαμένο» στον συγκεκριμένο τομέα.

O N. Ρογκόζιν, μέχρι σήμερα μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται ο πιο «σκληρός» σε ότι αφορά τις πολιτικές του θέσεις από τους εν ενεργεία Ρώσους αξιωματούχους, απέναντι στη Δύση, έχοντας απειλήσει ευθέως με πόλεμο το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που το 2008 τολμούσε να επέμβει στην Γεωργία.

Σε μία πρόσφατη ομιλία του υποστήριξες ότι «Ανεξαρτήτως του είδους του πολιτικού συστήματος που θα έχει η Ρωσία, αν θα είναι αυτοκρατορικό, κομουνιστικό ή δημοκρατικό, το «δυτικό μπλοκ» δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψή του για περιορισμό της Ρωσίας εντός των συνόρων της και για περικοπή των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της».

Ο Ν.Ρογκόζιν, είναι φανατικός οπαδός της στρατιωτικής διπλωματίας και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα νιώσουμε στην Αθήνα αυτή την πολιτική.

Η ύπαρξη του διδύμου Β.Πούτιν στην προεδρία και Ν.Ρογκόζιν στην αναπληρωτή πρωθυπουργό, (με τον Ν.Μεντβέντεφ πρωθυπουργό), θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η ελληνορωσική αμυντική συνεργασία.

Πληροφορίες από την Μόσχα, αναφέρουν ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο θα τεθεί επί τάπητος εκ νέου η συμφωνία προμήθειας των ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL, η οποία είχε "παγώσει" με αναγνώριση από την ρωσική πλευρά των οικονομικών δυσκολιών που περνούσε η χώρα.

Eπίσης ανοικτό παραμένει το θέμα της προμήθειας νέων SHORADS θέμα το οποίο από μόνη της η ελληνίκή πλευρά έχει εγείρει προς την Ρωσία. Στην Μόσχα θεωρούν ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ την Ρωσία, τόσο σε αμυντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και ετοιμάζονται να προσαρμόσουν την πολιτική τους ανάλογα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr