Blogger Widgets

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Λίγες σκέψεις απολογισμού....

Το παρόν ιστολόγιο για τον Ιωάννη Καποδίστρια δημιουργήθηκε με ευλογία πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο να κρατήσει ένα κεράκι αναμμένο στην καταιγίδα που έρχεται και ζούμε στις μέρες μας.
Στόχος, να μπορέσουν όσο δυνατόν περισσότερο κόσμος να γνωρίσει το έργο της Ελαίας η οποία προσπαθεί να βαδίσει πάνω σε παρακαταθήκες των δύο σύγχρονων Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας των γερόντων Παϊσίου και Πορφυρίου. Δύο πνευματικοί "γίγαντες" που με χάρη Θεού προείδαν τη σύγχρονη κρίση, τα αίτιά της και τη λύση στην πνευματική κατάπτωση του λαού του Θεού. Θα αλλάξουνε πολλά πράγματα στις ημέρες μας, κάτι το οποίο τόνιζε και ο Γέρων Πορφύριος λίγο πριν την κοίμησή του, "ότι αλλάζει η δικαιοσύνη του Θεού".


Η Ελαία με δύσκολο και ταπεινό αγώνα δέχθηκε λάσπη, κατηγορήθηκε σαν πλάνη ακόμα και από ανθρώπους "εντός" της Εκκλησίας  στην ανθρωπίνως αδύνατη προσπάθεια να αναδειχθεί η πραγματική Ρωμιοσύνη δηλαδή ο συνδυασμός του Ελληνικού Πολιτισμού σε πλήρη εναρμόνιση με τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ιδεώδη. Η συκοφαντία σε μια πλανεμένη κοινωνία είναι τρόπος ζωής, είναι ο τρόπος που λειτουργεί το κακό για να χτυπήσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε από ευλογία για να κάνει κάτι καλό για τον τόπο. Άλλωστε το ανησυχητικό θα ήταν να μην υπάρχουν οι συκοφαντίες και να υπάρχει μόνο ο γλυκός υποκριτικός λόγος. Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί και που είχε αντιληφθεί ο Γέρων Πορφύριος που έλεγε "Όλοι πίσω, όλοι πίσω, πλανηθήκαμε"...

 Η Ελαία προσπάθησε με αγώνα να φέρει το σπιλωμένο  πρότυπο του Ιωάννη Καποδίστρια στην θέση που του αξίζει, και μιλώντας ο ίδιος μέσα από τις επιστολές του.  
Είναι πράγματι συγκλονιστικό να βλέπεις πόσο αγαπάει Χριστό και Πατρίδα ένας πολιτικός. Γιατί μόνο η Θεία Πρόνοια μπορούσε να ενεργήσει για  να χτιστεί ένα κράτος από το μηδέν μέσα σε τρία χρόνια. Αυτή λοιπόν η Θεία Πρόνοια είναι που φυλάει την Ελλάδα  και την κρατάει σε στάση αναμονής μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πόσο δυσαρεστήσαμε τον Θεό με τον βαθμιαίο εκτροχιασμό μας από χριστιανικό λαό σε σύγχρονους ειδωλολάτρες της οικονομικής μας ματαιοδοξίας. 

 Ωστόσο η μαγιά υπάρχει, τα πρότυπα υπάρχουν, το Άγιο Όρος που είναι η μικρογραφία του Βυζαντίου μπορεί να  λειτουργήσει σαν τη σύγχρονη κιβωτό. Μετά τον "κατακλυσμό" θα δώσει τις βάσεις για την αναγέννηση της ανθρωπότητας σε πρωτοχριστιανικές βάσεις.

Πρώτα η Σταύρωσις, μετά ο Θάνατος και μετά η Ανάστασις


Γέρων Πορφύριος
«Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού. Και τότε ο κόσμος είχε φθάσει σε μία αθλία κατάσταση. Ο Θεός, όμως μας λυπήθηκε. Και τώρα δεν πρέπει ν' απελπιζόμαστε. Βλέπω μέσα από τη συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο οποίος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό»

Γέρων Παϊσιος
"Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός προτύπου Κυβερνήτη προς μίμηση από τους πολιτικούς μας, μα κυρίως προκειμένου οι ΄Ελληνες να αποκτήσουν ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των Κυβερνητών του ΄Εθνους μας"