Blogger Widgets

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο σπουδαίος άνθρωπος του Θεού σε πορεία ενότητας...



Γράφει ο Αρχιμ. Αρσένιος Κωτσόπουλος 
για τη Romfea.gr, 

«Ένας άνθρωπος που αντιστέκεται στις κατώτερες ορέξεις του, πασχίζει και μερικές φορές πάσχει για να επικρατήσει γύρω του η αλήθεια και η ευσπλαχνία, αυτός ο άνθρωπος αποτελεί ελπίδα για τη χώρα του ως πολίτης και για τον κόσμο ως ύπαρξη» (Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εφημ. Καθημερινή, 19/2/2012).

Μεγάλη ήταν η χαρά μας όταν διαβάσαμε αυτή τη δήλωση του μακαριοτάτου.

Συγχρόνως ένιωσα κι έκπληξη γιατί θυμήθηκα μια παλιά προφητεία του Γέροντα Πορφυρίου, συντονισμένη πλήρως με αυτή τη σπουδαία φράση.

«Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού. Και τότε ο κόσμος είχε φτάσει σε άθλια κατάσταση. Ο Θεός όμως μας λυπήθηκε. Και τώρα δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Βλέπω μέσα από τη συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού ο οποίος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό» (Κλείτος Ιωαννίδης, Ο Γέρων Πορφύριος – Μαρτυρίες και εμπειρίες, σελ. 233).

Αυτή την απάντηση είχε δώσει ο Γέρων Πορφύριος στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, ο οποίος τον ρώτησε σε ποιά εποχή ζούμε.

Ο Γέρων Πορφύριος φεύγοντας από τη ζωή, στις τελευταίες στιγμές του, ξεψύχησε με την αρχιερατική προσευχή του Ιησού «Ίνα ώσι εν».

Έκανε ένα ύστατο κάλεσμα ενότητας για την οποία πρωτίστως έπρεπε να αγωνιστούν οι μαθητές του. Πιστεύουμε πως το Άγιο Πνεύμα, από την εποχή του Ιησού την επανέλαβε μέσα από το στόμα του χαρισματούχου Γέροντα.