Blogger Widgets

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μάρτης ο μήνας της Επανάστασης

Νικόλαος Μάρτης, πρώην Υπουργός,
 καί συγγραφέας τού βιβλίου 


" Η πλαστογράφηση
τής
 Ιστορίας τής Μακεδονίας " 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΈΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΡΤΗ


Η πρώτη πληροφορία μου για τον Γέροντα ήλθε μια Κυριακή, στήν εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αθήνα, που είναι μετόχι της Μονής Σινά. Μετά το τέλος της ακολουθίας με περίμενε έξω, ο συνταξιούχος σήμερα Αρεοπαγίτης Εμμανουηλίδης, πρόεδρος τότε του συλλόγου τών Δικαστών καί Εισαγγελέων " Φίλων του Αγίου Ορους " .

Μου μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Γέροντα για τον αγώνα που έκανα τότε για να αποδειχτεί η Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Όταν συνάντησα τον Γέροντα, βαρειά άρρωστο πια στο μοναστήρι της Σουρωτής, με μορφή ήρεμη που ακτινοβολούσε, χάρηκε πολύ που με είδε και μου είπε,

- Ακουσε να σου πώ! Μάρτη μήνα έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Μάρτη μήνα έγινε η Επανάσταση του 1821.

Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι Μάρτης αγωνίζεται για το θέμα της Μακεδονίας! 




Ο Νικόλαος Μάρτης του Κωνσταντίνου είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, πρώην Υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Γεννήθηκε το 1915 στη Μουσθένη Καβάλας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1946. Αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός. Επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια με την τότε Ε.Ρ.Ε. το 1956, το 1958, το 1961 και το 1963 και, αργότερα, το 1974 και 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Στις παραπάνω περιόδους διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Β. Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Ο Νικόλαος Μάρτης είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επί 7 χρόνια (83 μήνες). Με την εισβολη των Γερμανών διέφυε μέσω του Αγίου Όρους σε νήσους απ΄ όπου και πέρασε στο Τσεσμέ και από εκεί έφθασε στην Αίγυπτο (Ιούνιος 1941). Συμμετείχε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν με την 1η ελληνική ταξιαρχία και του Ρίμινι (Ιταλίας) με την 3η ορεινή ταξιαρχία. Στο κίνημα του Δεκεμβρίου 1944 έλαβε μέρος με την Ταξιαρχίας του Ρίμινι. Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων Χωρών.

Είναι συγγραφέας και του βιβλίου " Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας" που το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.