Blogger Widgets

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ιλαρίων: "Το μέλλον της Ορθοδοξίας είναι η παράδοση της εκκλησίας"


Γράφει η Romfea.gr
Στη ρωσική ορθόδοξη πύλη «Bogoslov.ru» μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που δέχθηκε ο Μητροπολίτης, μια ερώτηση αφορούσε την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε να απαντήσει αν γίνονται ενεργά οι προετοιμασίες για την σύγκληση, αν έχει τεθεί το θέμα του πρωτείου τα οποία δεν επιδέχονται μονοσήμαντη λύση κ.α.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στάθηκα ήδη επανειλημμένως στα θέματα της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου Συνόδου. Αυτή η προετοιμασία γίνεται εδώ και μια πενηνταετία είτε με εντατικούς ρυθμούς, είτε με αργούς.»

«Έχουν συμφωνηθεί οι θέσεις των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, επί μιας σειράς ζητημάτων της ημερήσιας διάταξης», πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης τόνισε: «Σήμερα στη διάρκεια του διορθοδόξου διαλόγου έχουμε επανέλθει στη συζήτηση για τη μορφή της Συνόδου. Και πρέπει να ομολογήσω ότι η συζήτηση αυτή αποτελεί μέρος της προσυνοδικής διαδικασίας, το επιστέγασμα της οποίας μπορεί να γίνει η ίδια η Σύνοδος.»

«Ίσως μερικά επίμαχα θέματα, επί των οποίων δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η συμφωνία, δεν πρέπει να παραπεμφθούν στη Σύνοδο, αλλά να διευθετηθούν στο μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Αυτό δε αφορά το θέμα των πρωτείων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και τα συναφή ζητήματα της παροχής του Αυτοκεφάλου και των Ιερών Διπτύχων.»

«Επί δε του θέματος των πρωτείων στα πλαίσια του έργου της Συνοδικής Βιβλικής Θεολογικής Επιτροπής γίνεται μια σοβαρή σχετική μελέτη», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απάντησε και στην ερώτηση ποια κατά τη γνώμη του, είναι σήμερα τα φλέγοντα ζητήματα της εν γένει Ορθοδοξίας.

«Η σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί συνέχεια με την αποστολική χριστιανική κοινότητα και υπό αυτή την έννοια είναι κυρίως η Εκκλησία της Παραδόσεως. Το μέλλον της Ορθοδοξίας εξαρτάται από την προσήλωση στην εκκλησιαστική Παράδοση, προσήλωση, η οποία χαρακτήρισε την Εκκλησία σε πολύ διαφορετικές ιστορικές συνθήκες στο διάβα των αιώνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ενώ πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με μερικές φιλελεύθερες χριστιανικές κοινότητες η Ορθόδοξη Εκκλησία, δε θέλει κάποια επανεξέταση ή επανερμηνεία της δογματικής ή ηθικής της διδασκαλίας. Και όταν οι πατρολόγοι, οι ιστορικοί, οι λειτουργικοί μελετητές και οι εκπρόσωποι των άλλων επιστημονικών κλάδων κατά τη διάρκεια των ερευνών τους έρχονται αντιμέτωποι με κάποια προβλήματα, δεν άπτονται της δογματικής διδασκαλίας καθεαυτής, αλλά των επιμέρους ειδικών ζητημάτων, τα οποία ανακύπτουν σε κάθε σοβαρή επιστήμη.»

«Και όμως υπάρχει ένα πράγματι φλέγον ζήτημα, το οποίο δεν είναι ακριβώς θεολογικής φύσεως. Πρόκειται για τη σύγχρονη ιεραποστολή της Εκκλησίας. Εν προκειμένω δε μιλάμε για το περιεχόμενο του εκκλησιαστικού κηρύγματος, αλλά για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε το εκκλησιαστικό κήρυγμα να γίνει κατανοητό και αποτελεσματικό», πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Επίσης, σημείωσε ότι «άλλωστε η θεολογία δεν είναι η εμβάθυνση στο νόημα της δογματικής ή της ηθικής διδασκαλίας της Εκκλησίας. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να μεταδοθεί η αλήθεια της πίστεως στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικά μέσα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο περίφημος υπερασπιστής της εικονολατρείας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος χρησιμοποιούσε την έκφραση «μελωδία της θεολογίας».«Σήμερα έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε εκείνους τους τρόπους να εκφράζουμε την εκκλησιαστική διδασκαλία, που επιτρέπουν να δώσουμε απολογία σε όλους τους γύρω μας, οι οποίοι ευρίσκονται ακόμα μακριά από την Εκκλησία ή καθ΄οδόν προς αυτή, περὶ τῆς ἐν ημῖν ἐλπίδος», ανέφερε κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.