Blogger Widgets

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ρωσικό μηνυμα προς τον πρόεδρο ΄Ασαντ


Όλγα Ντενίσοβα  
Photo: RIA Novosti

Οι επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας – ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μιχαήλ Φραντκόφ έφτασαν στη Δαμασκό προκειμένου να πάρουν μέρος στις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ ΄Ασαντ.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα διαβιβάσει στον Άσαντ μήνυμα από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν είπε στους δημοσιογραφους με τι απευθύνεται ο πρόεδρος της Ρωσίας προς τον Σύρο ομόλογό του, και μόνο παρατήρησε ότι «οι εντολές του αρχηγού του κράτους αποκαλύπτονται μόνο σε οποίον προορίζονται».

Τις παρανομές κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη θέση της για τη Συρία. Η ουσία της συνίσταται στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου που είχε υποβληθεί ακόμα τον Νοέμβριο του 2011. Γίνεται λόγος για την απαίτηση του τερματισμού της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται- είτε από την εξουσία, είτε από την αντιπολίτευση- της αποτροπής οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία από τα έξω και της αποκατάστασης διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αναμιγμένες στη σύγκρουση πλευρές χωρίς οποιουσδήποτε προκαταρτικούς όρους. Παίρνοντας υπόψη μας αυτά τα τρία ερείσματα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα προσπαθήσει να πείσει τον Ασαντ να προχωρήσει στο διάλογο με την αντιπολίτευση.

Άλλο όμως είναι ολοφάνερο. Ο ΄Ασαντ είναι πρόθυμος να διεξάγει τις συνομιλίες μόνο με τη Ρωσία και ίσως και με την Κίνα ακόμη, αλλά είναι αμφίβολο ότι η συριακή κυβέρνηση θα πάει για οποιεσδήποτε επαφές με την ηγεσία των γειτονικών κρατών –του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας και πολυ περισσότερο με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στο αεροδρόμιο της Δαμασκού προϋπάντησε τον Ρώσο Υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας Μιχαήλ Φραντκόφ μία υψηλόβαθμη συριακή αντιπροωπεία. Μετά η αυτοκινητοπομπή συνοδείας του Υπουργού πέρασε μέσω αρκετά ήρεμου και περιφρουρημένου από φρουρούς της δημόσιας τάσης δρόμου στην συριακή πρωτεύουσα. Εκεί προϋπάντησαν τη ρωσική αντιπροσωπεία πολυάριθμοι υποστηρικτές του Μπασάρ αλ ΄Ασαντ με πορτρέτα του προέδρου τους και με σημαίες της Ρωσίας. Όσο πλησίαζε η αυτοκινητοπομπή συνοδείας πιο κοντά το προεδρικό μέγαρο, όπου θα διεξάγονται οι συνομιλίες, τόσο πιο πικνά γίνονταν τα πλήθη των συγκεντρωμένων που φώναζαν σε διάφορες γλώσσες: «Ρωσία, σε ευχαριστούμε».

Η προστασία του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος των λαών της περιοχής να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους χωρίς οποιαδήποτε επέμβαση από τα έξω. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ακολουθώντας αυτή τη θέση συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ ΄Ασαντ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή. Απευθυνόμενος προς τον Άσαντ ο Λαβρόφ τόνισε ότι σαν απάντηση στις νόμιμες προσδοκίες του λαού για καλύτερη ζωή θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μπασάρ αλ ΄Ασαντ με τη σειρά του, ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη θέση που πήρε για τη συριακή κρίση και για τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε στην προστασία της χώρας του. Ο ΄Ασαντ υπογράμμισε επίσης ότι και η περιοχή αλλάζει και μαζι της αλλάζει και όλος ο κόσμος, συνεπώς όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ισορροπία. Η Ρωσία και η Συρία έχουν παλιές σχέσεις φιλίας, αλλά η Συρία δεν θα ήθελε να γίνει φόρτωμα για τους φίλους της,- τόνισε ο Άσαντ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι η Συρία προσπαθεί να είναι φίλος, ικανός να βοηθήσει και όχι φίλος- φόρτωμα.