Blogger Widgets

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ προς Ιράν: Τελευταία ευκαιρία η Κων/πολη πριν την επίθεση

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν μέσω της Μόσχας το Ιράν ότι έχει μια και μοναδική ευκαιρία να λύσει την κρίση με το πυρηνικό του πρόγραμμα ειρηνικά, ή να αντιμετωπίσει την μήνιν ενός στρατιωτικού κτυπήματος τους επόμενους μήνες. Αυτό αποκάλυψε Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας στην εφημερίδα Kommersant daily.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη την προειδοποίηση αυτή ζήτησε να μεταφέρει στην ηγεσία του Ιράν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της Sergey Lavrov στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

«Η εισβολή πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Οι Ισραηλινοί εκβιάζουν ανοικτά τον Barack Obama θέτοντάς του το εξής δίλλημα: Η υποστηρίζει τον πόλεμο ή χάνει την υποστήριξη του ισραηλινού λόμπι», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα.


Σύμφωνα με τις πηγές της Kommersant daily η Hillary Clinton δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να κάνει ουσιαστικές προόδους στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα P5+1 η οποία αποτελείται από τα πέντε μόνιμα του ΣΑ του ΟΗΕ συν τη Γερμανία.


Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να εκκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov χαρακτήρισε την «τελευταία ευκαιρία» ως ρητορική για να την επικρίνει:

«Μια τέτοια φρασεολογία είναι μη επαγγελματική. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ως η τελευταία ευκαιρία. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η Ρωσία θα κάνει τα πάντα να ενθαρρύνει μια τέτοια διαδικασία παρά να την αφήσει να παρακμάσει» για να καταλήξει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας: «Ένας πόλεμος δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει εκατομμύρια άλλα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr