Blogger Widgets

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Απόβαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Συρία – Σφοδρές μάχες στη Δαμασκό

Ρώσοι Πεζοναύτες έχουν αποβιβαστεί σε συριακό έδαφος σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia Today ανώνυμη πηγή από το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

"Δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι Tartus της Συρίας με σκοπό, όπως αναφέρθηκε, την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στη χώρα όπως και την απομάκρυνση –εάν τελικά απαιτηθεί- Ρώσων πολιτών που βρίσκονται σε αυτή". Να σημειωθεί ότι στην Tartus το ρωσικό Ναυτικό μεγάλη ναυτική βάση.

Οι πληροφορίες για το πιο σκάφος αποβίβασε τη ρωσική δύναμη –κατ΄ άλλες πηγές πρόκειται για μονάδα ειδικών επιχειρήσεων- είναι συγκεχυμένες, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα το σκάφος είναι το Ivan Bobnov που ανήκει στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η αποστολή της ρωσικής δύναμης δεν είναι πάντως απόλυτα ξεκαθαρισμένη, εάν δηλαδή αυτή θα περιοριστεί στο χώρο της ναυτικής βάσης ή αν θα πραγματοποιήσει αποστολές και έξω από αυτόν.

Πάντως και σύμφωνα; με νεότερες πληροφορίες η δύναμη η οποία αποβιβάστηκε προέρχεται από το 431 Τάγμα της δύναμης VMF και επανδρώνεται από Spetsnaz του Ναυτικού.

Έτσι αυτή μπορεί να αφορά είτε την προστασία της ναυτικής βάσης εκεί, παράλληλα με το προσωπικό που υπάρχει εκεί, είτε ενδεχομένως να περιλαμβάνει την προστασία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και των βλημάτων εδάφους-επιφανείας P-800 Yakhnot τα οποία χειρίζονται Ρώσοι σύμβουλοι και σε καμιά περίπτωση η Μόσχα δεν θέλει τα συστήματα αυτά να πέσουν στα χέρια των μισθοφόρων και κατά συνέπεια των δυτικών δυνάμεων.

Όλα αυτά τη στιγμή που μάχες με σφοδρές ανταλλαγές πυρών εξελίσσονται στη Δαμασκό σε μια προσπάθεια των ανταρτών και των μισθοφόρων που τους υποστηρίζουν να μεταφέρουν την εξέγερση μέσα στην ίδια τη συριακή πρωτεύουσα.

Πιο συγκριμένα ένοπλες δυνάμεις εξεγερμένων εντοπίστηκαν στο προάστιο του al-Mazzeh περιοχή στην οποία βρίσκονται πρεσβείες, κτίρια υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και οικίες μελών του στενού κύκλου του προέδρου της Συρία Bashar al Assad. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους τουλάχιστον 80 στρατιώτες του συριακού Στρατού σκοτώθηκαν και 18 ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές φτάνει τους 100. Οι μάχες στη Δαμασκό, οι οποίες συνεχίζονται είναι οι σκληρότερες που έχουν σημειωθεί στη πρωτεύουσα της Συρίας και έρχονται δύο ημέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια.

Αναμφισβήτητα οι σημερινές μάχες αποτελούν μια σαφή ένδειξη της σταδιακής αποσταθεροποίησης που υφίσταται το καθεστώς Assad και για αυτό το λόγο οι Ρώσοι θεωρούν πως είναι καιρός να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους στη χώρα αυτή αλλά και των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr