Blogger Widgets

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία ανεβάζουμε ταχύτητα

Βαδίζουμε στην Αγία Τεσσαρακοστή την περίοδο που ο Ιησούς μετά την υποδοχή του στην Ιερουσαλήμ μετά βαϊων και κλάδων πάνω σε ένα γαϊδουράκι, βρίσκεται πάνω στο Σταυρό αφού έχει βασανισθεί, γελοιοποιηθεί από το σύστημα της εποχής Του και πεθαίνει και Ανασταίνεται για να σηκώσει τις αμαρτίες όλης της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως εποχής, στις πλάτες του.

Αυτοί που τον ακολούθησαν απλοί, αγράμματοι, ξυπόλυτοι ψαράδες και γεωργοί χωρίς να έχουν τίποτα, αποφάσισαν ότι το να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χριστού είναι από μόνο του θυσία εώς τέλους, και στην πράξη κατάφεραν 12 Απόστολοι να σπείρουν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Να γνωρίσει η ανθρωπότητα την Αλήθεια. Στήριξαν αυτό που αγάπησαν με όλες τους τις δυνάμεις με πράξεις και θυσίες. Για να μπορούμε κι εμείς σήμερα παρ' όλες τις δυσκολίες να έχουμε ελπίδα για το αύριο.

Η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο, χωρίς να είναι συμπτωματικό ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την πορεία προς τον Γολγοθά που ακολούθησε ο Χριστός μας. Οι αιτίες πολλές, κυρίως δε η αποστασία μας.

Ίσως τώρα πιο αναγκαία από ποτέ θα πρέπει να αποφασίσουμε πιο παράδειγμα θα ακολουθήσουμε.
Στον Χριστό δίπλα του βρέθηκαν δύο ληστές. Ο ένας κατάλαβε τα λάθη του και ζήτησε συγχώρεση από τον ίδιο το Θεό, έστω και την ύστατη στιγμή που ήταν επί ξύλου κρεμάμενος. Ο άλλος δεν μετανόησε.

Και έρχεται η ώρα που καλούμαστε να δούμε στην θέση ποιου ληστή θα μπούμε.
Ας μη περιμένουμε την τελευταία στιγμή να μετανοήσουμε. Ας το κάνουμε τώρα με πράξεις.

Η σαρακοστή αυτή μπορεί να θέλει προσευχή και νηστεία αλλά χωρίς τις πράξεις ακυρώνουμε όλα τα υπόλοιπα. Τώρα είναι η ώρα που θα συγχωρήσουμε, θα αγαπήσουμε, θα τρέξουμε για την οικογένεια, τον φίλο ή τον εχθρό, για την πατρίδα, για τους αρρώστους, τους φτωχούς, τους περιφρονημένους. Και αυτό θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για πάντα και όχι μόνο μια μικρή περίοδο.

Είμαστε στην τελική ευθεία προ μεγάλων γεγονότων. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ξανά. Τα είπαν οι Άγιοι, οι Προφήτες. Τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Θα αλλάξουν πολλά και έχουμε δρόμο δύσκολο να βαδίσουμε. Θα δοκιμαστούμε κυρίως στις αντοχές μας και στην πίστη μας. 

Στην τελική ευθεία ανεβάζουμε ταχύτητα για να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο. Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το Θεό, τους ανθρώπους και τον τόπο που ζούμε.

Στην τελική ευθεία ενός αγώνα-δοκιμασίας που μας επιτρέπει ο Θεός να υποστούμε για τα λάθη μας, πρέπει να τρέξουμε γιατί έχουμε χρέος ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να τερματίσουμε πρώτοι.Γιατί;;

Την απάντηση την έδωσε ο  Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως  στο έργο του "Περί της Ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν" :
"Ο Έλλην είναι πλασμένος φιλόσοφος, είναι και πλασμένος Χριστιανός, είναι πλασμένος να γνωρίζει την Αλήθεια και να την διαδίδει εις τα άλλα Έθνη. Ναι ο Έλλην εγεννήθη κατά την Θεία Πρόνοια διδάσκαλος της ανθρωπότητας.
Αυτή είναι η αποστολή του, αυτό είναι το ξεχωριστό κάλεσμα μεταξύ των Εθνών. Από καταβολής κόσμου το Ελληνικόν Έθνος ήταν πλασμένο δια τον σκοπόν αυτόν. Ο Θεός διέπλασε το Ελληνικό Έθνος ως οφθαλμόν εις το σώμα της ανθρωπότητος."


Κ.Β

'Οὐκ οἴδατε ὅτι οἱ ἐν τῷ σταδίῳ τρέχοντες πάντες μὲν τρέχουσιν, εἷς δὲ λαμβάνει τὸ βραβεῖον; Οὕτω τρέχετε, ἳνα καταλάβητε, πᾶς δὲ ὁ ἀγωνιζόμενος πάντα ἐγκρατεύεται, ἐκεῖνοι μὲν οὖν ἳνα φθαρτὸν στέφανον λάβωσιν, ἡμεῖς δὲ ἄφθαρτον. Ἐγὼ τοίνυν οὕτω τρέχω, ὡς οὐκ ἀδήλως,οὕτω πυκτεύω, ὡς οὐκ ἀέρα δέρων, ἀλλ' ὑπωπιάζω μου τὸ σῶμα καὶ δουλαγωγῶ, μήπως ἄλλοις κηρύξας αὐτὸς ἀδόκιμος γένωμαι'' (Α΄ Κορ. 9,24-27)