Blogger Widgets

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Με νέα Ίμια στην Αν.Μεσόγειο απειλεί η Άγκυρα - "Θα γίνει ό,τι έγινε στο Καρντάκ"! Φρεγάτα έστειλε πάλι στις ακτές της Αττικής η Άγκυρα - Αποθρασύνονται από την αδυναμία

Με νέα κρίση, ανάλογη με αυτή των Ιμίων ("Θα επαναλάβουμε ό,τι έγινε στο Καρντάκ" ειπώθηκε), προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία, αν επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, δια του υποδιευθυντή του τμήματος Ναυσιπλοΐας και Αεροπλοΐας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Çağatay Erciyes. Και εννοούσε ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις και αυτοί στην ίδια περιοχή των κυπριακών οικοπέδων την οποία θεωρούν ότι εμπεριέχει τουρκικά δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης!

Σε ομιλία του που έγινε την Πέμπτη 22 Μαρτίου σε Διεθνές Συμπόσιο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κωνσταντινούπολη στο οποίο συμετείχαν εκπρόσωποι γνωστών διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, (BP, Chevron, Exxon, OMV, DNV) ο Çağatay Erciyes προς έκπληξη όλων σταμάτησε να μιλά στα τουρκικά (στην Τουρκία δεν επιτρέπεται σε διεθνείς συναντήσεις οι κρατικοί αξιωματούχοι να ομιλούν άλλη γλώσσα πέραν της τουρκικής η οποία βέβαια μεταφράζεται για τους ξένους σύνεδρους) και πλέον στην αγγλική γλώσσα, προφανώς θέλοντας να δώσει απευθείας μήνυμα στις εταιρείες αυτές, είπε με σκληρό ύφος:

"Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία να παραβιάσει τα δικαιώματα της στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Πέντε μπλοκ (σ.σ. Οικόπεδα ή "βυθοτεμάχια") της περιοχής αυτής που οι Κύπριοι έχουν προγραμματίσει εξόρυξη φυσικού αερίου, συμπίπτουν με τις ίδιες περιοχές όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα να προχωρήσει στην έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αν προχωρήσουν σε εξόρυξη θα αντιδράσουμε. Θα αντιδράσουμε και κατά όσων θελήσουν να τους υποστηρίξουν και τα αποτελέσματα της αντίδρασής μας τα έζησε η Ελλάδα στο Καρντάκ (σ.σ. η ονομασία που δίνουν οι Τούρκοι στα ελληνικά νησιά Ίμια)"!

Ο Çağatay Erciyes απευθυνόμενος προσωπικά στους εκπροσώπους των ξένων εταιρειών, τους προειδοποίησε με έντονο ύφος, (μίλησε σε υψηλό τόνο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά), να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Κύπρο σε έρευνες στις περιοχές αυτές, διότι θα αντιμετωπίσουν την έντονη τουρκική αντίδραση. "Μέχρι να εξευρεθεί οριστική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η Κύπρος δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβεί σε καμία έρευνα και εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή".

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το θράσος της Άγκυρας να επικαλείται "δικαιώματα" σε μία περιοχή που ούτε καν την... βλέπουν από την Τουρκία, αφού μεσολαβεί ο χερσαίος όγκος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το θράσος αυτό όταν συνοδεύεται από απειλές του τύπου "Θα επαναλάβουμε τα Ίμια" εννοώντας ότι θα επιχειρήσουν γεωτρήσεις ακριβώς στην ίδια περιοχή με την προστασία του τουρκικού στόλου.

Το ερώτημα είναι αν θα βρουν εταιρεία να δεχθεί να κάνει κάτι τέτοιο (βέβαια έχουν παραγγείλει και δικά τους γεωτρύπανα, αλλά θα καθυστερήσουν περί τα δύο χρόνια να τους παραδοθούν).

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι έχει αρχίσει να αποκτά τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της Αν. Μεσογείου, λόγω πλήρους απουσίας του ελληνικού Ναυτικού (ανυπαρξία κατάλληλων μέσων και πολιτικής βούλησης) και σε λίγο θα αναλάβει και τον έλεγχο του Αιγαίου. Έχει καταρτίσει ένα τεραστίων διαστάσεων ναυπηγικό πρόγραμμα με νέες κορβέτες, όπως η stealth MILGEM (φωτό α' σελίδας), νέες φρεγάτες και ένα μικρό αεροπλανοφόρο. Και απειλεί εκ του ασφαλούς...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η απειλή στην περιοχή γιγαντώνεται και το ίδιο θα ισχύσει αν επιχειρηθεί θέσπιση αρχικά και εν συνεχεία ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ. Και το μόνο που θα μπορούσε νε τους σταματήσει είναι αυτό που οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται καλύτερα: Η γλώσσα της ισχύος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ




Φρεγάτα έστειλε πάλι στις ακτές της Αττικής η Άγκυρα - Αποθρασύνονται από την αδυναμία

Μια τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H.Perry, η F490 Gaziantep, (φωτό α' σελίδας), πρώην USS Clifton Sprague, εισέβαλε πριν λίγες ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, στην Μαρμαρίδα έφτασε μέχρι τις βόρειες ακτές της Αττικής και ακολούθησε εν συνεχεία βορειοανατολική ανατολική πορεία. Είναι η δεύτερη φορά που η F490 Gaziantep κάνει το ταξιδάκι αυτό. Το είχε επαναλάβει και στις 28/02/2010.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πλέοντας σε διεθνή ύδατα, εισήλθε την 24 Μαρτίου (06:30) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα νότια της Κύθνου και βγήκε με βορειοανατολική πορεία πλέοντας προς το στενό του Καφηρέα στις 10:00. Είχε ανοικτά όλα τα συστήματα μάχης και βέβαια παραβίασε όλους τους κανονισμούς περί αβλαβούς διέλευσης.

Μέσα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία ήταν σε επιφυλακή (τουλάχιστον όσα μπόρεσαν να κινηθούν...), καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Κινήθηκε για αρκετή ώρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αττικής ευρισκόμενη αρχικά στα ελληνικά και κατόπιν στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Αksaz χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα ξεκίνησε περιίγηση στην ανατολικής ακτή της Αττικής.

Πολλά ελληνικά σκάφη (ψαράδικα, αναψυχής κλπ) που βρίσκονταν στην ακτή της ανατολικής Αττικής είδαν την τουρκική φρεγάτα να περνάει από μπροστά τους!

Ένα πολεμικό σκάφος που αποπλέει από τον ναύσταθμο του στο Aksaz ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση (36°50′04″N 28°23′24″E / 36.8345°N 28.39°E / 36.8345; 28.39) από την Αττική και στέλνεται την παραμονή της ελληνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και φεύγει ανενόχλητο, δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά εξευτελισμό για την ελληνική κυβέρνηση και κατ'επέκταση για την Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι στην ελληνική κυβέρνηση και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικότερα έχει προκληθεί "μιθριδατισμός" σε ότι αφορά τον εθνικό εξευτελισμό. Απλά δεν τους ενοχλεί...

Το πλοίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr