Blogger Widgets

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η τραγωδία ενός ηγέτη: "O Θεός μόνο γνωρίζει πόσο θα ζήσει ο καθένας μας"

Παρά τις διαψεύσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για την κατάσταση της υγείας και τις προσπάθειες του να ηρεμήσει την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία πληροφοριών Stratfor, ο Erdogan πάσχει από καρκίνο στο τελικό στάδιο και του απομένουν δύο χρόνια ζωής.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου η τουρκική εφημερίδα Taraf δημοσίευσε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσε από την αμερικανική εταιρεία πληροφοριών Stratfor, το οποίο ανέφερε ότι ο Erdogan πάσχει από καρκίνο στο παχύ έντερο και έχει δύο χρόνια ζωής.

Όμως παρά το γεγονός ότι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η υγεία του Τούρκου πρωθυπουργού είναι καλή και παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να πείσει τον τουρκικό λαό ότι δεν πάσχει από καρκίνο οι πρόσφατες δηλώσεις του περιελάμβαναν διαφορετικά μηνύματα.

Σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν απέφυγε να σχολιάσει ευθέως το θέμα της υγείας του, όμως επιτέθηκε σε αυτούς που κρύβονται πίσω από τις φήμες αυτές. «Ο Θεός και μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσο θα ζήσει ο κάθε ένας από εμάς. Όσοι πιστεύουν τις φήμες και υπολογίζουν το χρόνο που μας έχει απομείνει σε αυτό τον κόσμο δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σωφροσύνης, αλλά και αυθάδεια», υπογράμμισε ο Erdogan που έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του έπειτα από δύο εγχειρήσεις.

Ουσιαστικά με τις αόριστες αυτές δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την εκτίμηση που αρχίζει να διαμορφώνεται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Θράκη θα είναι εκτός ελέγχου. Με την πολιτική σκηνή στην Τουρκία να εισέρχεται σε μία νέα ρευστή κατάσταση, το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων εισέρχεται σε επικίνδυνους ατραπούς.

Η Ελλάδα δυστυχώς θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αφού όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα πραγματικότητα, όποτε το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας αντιμετωπίζει κρίση, το βαθύ τουρκικό κράτος προσπαθεί να την εξάγει σε γειτονικές χώρες και πιο ειδικά στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά εν μέσω της εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που θα προκύψει στην γειτονική χώρα από την σταδιακή αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού από την εξουσία τόσο οι
κεμαλιστές, όσο και οι υποστηρικτές του AKP θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν τον τουρκικό λαό,
προκαλώντας μία κρίση με την Ελλάδα, αξιοποιώντας έτσι τον εθνικισμό που είναι η συγκολητική ουσία του τουρκικού λαού.

Η Ελλάδα δεν έχει δυστυχώς το χρόνο για να προετοιμαστεί στρατιωτικά για την επερχόμενη κρίση
αφού ήδη το ρολόι για την αλλαγή της εξουσίας στην Άγκυρα έχει ξεκινήσει να χτυπά. Η εξοπλιστική αδράνεια των τελευταίων έξι ετών έχουν ουσιαστικά ανατρέψει τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Η μόνη πιθανή πρόταση είναι η αύξηση της ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η ελπίδα η διαδικασία διαδοχής στην Τουρκία να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή.

Διότι μπορεί από την μία πλευράς ο Erdogan να πέτυχε πριν από λίγο καιρό ένα ισχυρό πλήγμα στο στρατιωτικό κατεστημένο δεν κατάφερε όμως να το εξαλείψει ολοσχερώς.

Ένας μεγάλος ηγέτης για την Τουρκία φαίνεται ότι φεύγει και μία περίοδος αβεβαιότητας για την Τουρκία και την Ελλάδα έρχεται με γρήγορο βηματισμό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr