Blogger Widgets

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

"Διά χειρός" Ε.Βενιζέλου έρχεται και η τρίτη πτώχευση στις 15 Μαΐου

"Δια χειρός" Ευάγγελου Βενιζέλου επέρχεται στις 15 Μαΐου η τρίτη, στη σειρά, χρεοκοπία της χώρας (μετά την "περιορισμένη" του Ιουλίου και την "ολική" του Μαρτίου) λόγω απλήρωτων ομολόγων ξένου δικαίου (αυτά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα πρώην ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι "τα τακτοποίησε"!) της οποία τα προεόρτια είχαμε την περασμένη Πέμπτη όταν η Fitch υποβάθμισε 13 ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου, βάζοντάς τους βαθμολογία πτώχευσης “D”.

Στις 15 Μαΐου, ήδη οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει πληρωμή ασφαλίστρων κινδύνου-CDS (!) στους "ατυχήσαντες" ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων. Θα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη από τις 16 χώρες που έχουν πτωχεύσει μετά το τέλος του "ψυχρού πολέμου" που θα έχει πτωχεύσει ... δύο φορές μέσα σε δύο μήνες (12 Μαρτίου, 15 Μαΐου)!

Και ενώ σχεδόν όλες επέβαλαν χρεοστάσιο (δηλαδή παύση πληρωμής των χρεών τους) η Ελλάδα και έχει πτωχεύσει και εξακολουθεί ναπληρώνει. και όλα αυτά δια χειρός Ε.Βενιζέλου και φυσικά Γ.Παπανδρέου για να μην ξεχνάμε τον πρώτο "εκτελεστή" της ελληνικής οικονομίας.

Η επερχόμενη πτώχευση είναι το δεύτερη πράξη του δράματος του PSI και αφορά πλέον τους κατόχους ομολόγων ή εγγυήσεων του δημοσίου για ομόλογα σε ξένο δίκαιο, δηλαδή σε τίτλους οι οποίοι προστατεύονται τόσο από το αγγλικό ή άλλο δίκαιο, όσο και από ρήτρες που τα δάνεια αυτά ενσωματώνουν και ενδέχεται να στοιχίσει πολλαπλώς στην οικονομία προξενώντας οικονομικές ζημιές, απομόνωση, «στίγμα» και προηγούμενο για να κινηθούν νομικά εναντίον της χώρας πλήθος δανειστών της…

Και επειδή λόγω της προεκλογικής περιόδου αυτά τα πράγματα έχουν ξεχαστεί, να σημειώσουμε ότι ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα που η χώρα έχει κηρυχθεί σε χρεοκοπία και στις 15 Μαΐου λόγω μη πληρωμής ομολόγων ξένου δικαίου (ένα ομόλογο 450 εκατ. ευρώ είναι 100% βέβαιαο ότι θα ζητήσει αποπληρωμή την οποία ήδη έχει αρνηθεί η Ελλάδα, αφού δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά).

Έτσι ακόμα και αν κάποιος δανειστής συμφωνήσει να «κουρευτεί», ενδέχεται όμως η συμφωνία να ενεργοποιήσει τη ρήτρα άλλου δανείου, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα απαιτητό το συγκεκριμένο δάνειο για τον τίτλο που έχει αυτή τη ρήτρα.

Φυσικά μέσα στην κυβέρνηση κανείς δεν μιλάει για τη νέα επερχόμενη πτώχευση στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κατ'αρχήν τον Ε.Βενιζέλο και κατά δεύτερο λόγο της ΝΔ που στήριξε την υπόθεση των Μνημονίων από το Νοέμβριο και μετά.Παρ'όλο που χθες έληξε και η τελευταία προθεσμία την οποία είχε δώσει προκειμένου να δεχθούν οικειοθελώς το «κούρεμά τους» σε Γενική τους Συνέλευση, οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων σε ξένο δίκαιο.

Από εκεί και πέρα, όταν μια πολιτική ηγεσία άγεται και φέρεται από τους ξένους και μέσα σε δύο μήνες πτωχεύει δύο φορές την χώρα, αλλά εξακολουθεί να πληρώνει τα ληστρικά δάνεια, τότε είναι λογικό αυτό που συνέβη με την ΔΕΗ όταν η ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη έθεσε ρήτρα δραχμής!

Πιο συγκεκριμένα έθεσε ως όρο την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη είτε της διάλυσης της ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής!Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία).

Μίλησε κανείς για μέλλον στην ευρωζώνη;





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr