Blogger Widgets

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Πασχαλινό μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου προς τους πιστούς της Ρωσίας


Μιλένα Φάουστοβα  
Φωτογραφία: RIA Novosti

Την ημέρα της Λαμπρής Ανάστασης του Χριστού ο πρωτοϊεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους πολίτες της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συνεχάρη τους Ρώσους για μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές - το Πάσχα.

Προς όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου, σας απευθύνω τον πασχαλινό χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!". Σε αυτόν τον χαιρετισμό, ο οποίος έχει φθάσει σε εμάς από την εποχή των Αγίων Αποστόλων, περιέχεται η αλήθεια του Θεού και η καταδήλωση του ιστορικού γεγονότος. Πράγματι έχουν περάσει δύο χιλιάδες χρόνια, όμως κανείς δεν μπορεί, δεν έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να πει ότι αυτός ο χαιρετισμός έχει απωλέσει την επικαιρότητά του. Είναι ζωντανός και πραγματικός. Και μόνο σε αυτό το γεγονός βρίσκουμε μια εκδήλωση της θεϊκής δύναμης και της θείας αλήθειας. Ο χαιρετισμός, τον οποίο μόλις τώρα ακούσαμε και τον οποίο θα μεταλαμπαδεύουμε ο ένας στον άλλον, εμπεριέχει μια μεγάλη ελπίδα. Διότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όντας αναμάρτητος, δηλαδή χωρίς καμία ενοχή έναντι οποιουδήποτε από τους ανθρώπους, χωρίς ενοχή ενώπιον του Θεού, σταυρώθηκε. Και της σταύρωσής του προηγήθηκαν ταλαιπωρίες, βασανιστήρια και εξευτελισμοί.

Πόσο συχνά περνώντας μέσα από τα βάσανα της ζωής μας, ιδιαίτερα μέσα από τα δεινά, που μας προκαλούν άλλοι άνθρωποι, αγωνιούμε, δειλιάζουμε, χάνουμε την ελπίδα. Μας φαίνεται ότι η αδικία εις βάρος μας δεν πρέπει να υπάρχει, ότι δεν την αξίζαμε. Αντιστεκόμαστε στην αδικία. Και θρησκευόμενοι άνθρωποι συχνά συνδέουν την ανάληψη κάποιων ταλαιπωριών με την έννοια του «φέρουμε το σταυρό μας».


Γιατί λοιπόν ο αποστολικός χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη!» είναι ένα σημάδι ελπίδας για μας; Διότι εάν ο αναμάρτητος Χριστός υπέφερε, τότε και εμείς, αντιμετωπίζοντας την ανθρώπινη αδικία, τη συκοφαντία, την κακία, το ψέμα, πρέπει να θυμόμαστε τον Κύριο και Σωτήρα μας. Διότι κάθε άνθρωπος, ακόμη κι αυτός που αδίκως υποφέρει, έχει κάποια δικά του προσωπικά αμαρτήματα, κάποιες μη σωστές ενέργειες, κάποια λάθη. Και ήδη από ένα και μόνο αμάρτημα μπορεί να αντιληφθεί την προσωπική του ταλαιπωρία, τον προσωπικό του πόνο ως ένα είδος τιμωρίας για τις λανθασμένες πράξεις του. Όμως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος δεν διέπραξε ούτε μία λάθος πράξη, ο οποίος δεν είπε ούτε μία ψεύτικη λέξη; Πήρε πάνω του το όνειδος από τον άνθρωπο και τον ίδιο το θάνατο για το τίποτα. Και εάν ο Κύριος πέρασε από αυτήν την οδό του μαρτυρίου, μας καλεί όλους να τον ακολουθήσουμε και να θυμόμαστε ότι μετά τη σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Πράγματι ο Κύριος ανέστη και η Ανάστασή του ήταν μια νίκη πάνω σε όλο αυτό το ανθρώπινο ψέμα και την αμαρτία.

Πιστεύουμε ότι και εμείς, όσοι με πίστη και ελπίδα διακηρύττουμε τις μεγάλες αυτές λέξεις «Χριστός Ανέστη!», είμαστε κληρονόμοι και συνεχιστές όλων όσων ο Χριστός δίδαξε τους Αποστόλους του. Γι’ αυτό και για εμάς το Πάσχα, η Ανάσταση του Χριστού, είναι ημέρα μεγάλης ελπίδας, η οποία πρέπει να μας ενισχύσει στη θλίψη μας, να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής, να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη αδικία, να προχωρήσουμε μπροστά ενθυμούμενοι ότι ο Χριστός νίκησε το Κακό. Και αυτό σημαίνει ότι το κακό στη ζωή μας μπορεί και πρέπει να νικιέται με τη δύναμη του Θεού, τη δύναμη της προσευχής, τη δύναμη της πίστης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γιορτή του Αγίου Πάσχα είναι γιορτή ελπίδας για όλους τους ανθρώπους.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά αυτής της γιορτής και τη χαρά της χριστιανικής ελπίδας. Ας σας δίνει αυτή η ελπίδα δυνάμεις να βαδίζετε στο δρόμο της ζωής, έχοντας μπροστά σας τη μεγάλη, αθάνατη, λαμπρή εικόνα του Αναστάντος Χριστού.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Χριστός!