Blogger Widgets

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μυστική συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν - Εξοργισμένο το Ισραήλ απειλεί να δράσει μόνο του

Για "μυστική συμφωνία" με το Ιράν κατηγορούν οι Ισραηλινοί τις ΗΠΑ και εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο με έναν Μ.Ομπάμα να μην έχει και την καλύτερη ιδέα για την ισραηλινή πολιτική ηγεσία και έναν Μιτ ρόμνι να παίζει full το ισραηλινό "χαρτί" αποσκοπώντας στο ισχυρό εβραϊκό λόμπι, είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά επεισόδια στο σίριαλ αυτό.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ο Barack Obama και το Ιράν πέτυχαν να κλείσουν μία μυστική συμφωνία το παρασκήνιο τα οποίας οδηγεί σε επαφές που έγιναν στο Παρίσι και στην Βιέννη. Όπως δήλωσε Binyamin Netanyahu οι νέες συζητήσεις με το Ιράν στην Βαγδάτη θα δώσουν στην Τεχεράνη 5 εβδομάδες χωρίς πίεση για να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου που κατέχει.

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος υπερασπίστηκε της θέσης του για νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν στην Βαγδάτη και επισήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν είναι σοβαρές και αποτελούν ένα καλό λόγο για να συμβιβαστεί το Ιράν με μία λύση η οποία θα αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές το Ισραήλ είχε πιέσει τις ΗΠΑ να θέσουν απαράβατους όρους στο Ιράν τους οποίους οι δύο κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είχαν συμφωνήσει πριν από την συνάντηση στην
Κωνσταντινούπολη. Η συμφωνία περιελάμβανε την αποδοχή χρήσης από το Ιράν 1000 συσκευών φυγοκέντρισης για ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, ενώ το Ιράν δεν θα μπορούσε να κατέχει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η κοινά αποδεκτή αυτή θέση επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Ιράν ως την τελική πρόταση της Δύσης από τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη απέδειξε ότι οι Αμερικανοί
δεν παρουσίασαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καμία από τις προσυμφωνημένες θέσεις επιβεβαιώνοντας τους Ισραηλινούς ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα περισσότερο από όσο η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί.

Για αυτό το λόγο η αντίδραση από το Ισραήλ ήταν τόσο άμεση και «στοχευμένη» κατά του προέδρου Obama. Όπως εκτιμούν οι Ισραηλινοί η συνάντηση των ενδιαφερομένων χωρών με το Ιράν στην Βαγδάτη στις 23 Μαΐου αποτελεί το κατάλληλο κάλυμμα για την συμφωνία που οι ΗΠΑ με το Ιράν έχουν ήδη πετύχει.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, αναφέρουν μιλώντας σε διάφορα πρατκορεία ότι ο Barack Obama υπαναχώρησε από την συμφωνία που είχε επιτευχτεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ, πριν από την συνάντηση των 6 ενδιαφερόμενων κρατών με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη.

Από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ισραηλινοί είναι βέβαιο ότι αν δεν "μαντρωθούν" θα επιδιώξουν να κάνουν την κίνηση κατά του Ιράν, δηλαδή να προχωρήσουν σε προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

Απόλυτα έγκυρες πηγές από το Ισραήλ, ανέφεραν στο defencenet.gr, ότι "έχει σχηματιστεί ήδη η αεροπορική δύναμη που θα κτυπήσει το Ιράν, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όπως επίσης ότι έχουν στοχοποιηβθεί τα βασικά κέντρα πυρηνικών ερευνών".

Φυσικά, εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ μια τέτοιες ενέργεια αποσκοπεί και στο να συμπαρασύρουν τον απρόθυμο Μ.Ομπάμα που θα νιώσει την "καυτή ανάσα" του Μιτ Ρόμνι, αν αρνηθεί να υποστηρίξει το Ισραήλ...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.g