Blogger Widgets

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ιερουσαλήμ: Το σημείο ταφής του Ιησού, πόλος έλξης χιλιάδων πιστών (φωτο)

Από το "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ"

Αποστολή Ιεροσόλυμα Μαρία Γιαχνάκη

Περπατώντας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ νιώθεις συναισθήματα που δε μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Τα πλακόστρωτα που πατήθηκαν μέσα στους αιώνες ξεχύνονται μπροστά σου έτοιμα να σε οδηγήσουν σε μια περιπέτεια ψυχής και σκέψεων. Όποιος επισκέπτεται την Άγια πόλη της Ιερουσαλήμ κανείς δεν φεύγει ο ίδιος και πάντα επιστρέφει να νιώσει την αύρα της ψυχικής γαλήνης και της αποστασιοποίησης από την καθημερινότητα.


Από κάθε σοκάκι ξεπηδάνε οι στιγμές που ο Ιησούς βίωσε από το μαρτύριο ως την Ανάσταση. Οι επισκέπτες περπατούν βήμα βήμα στα βήματα του ακολουθώντας την διαδρομή της Σωτηρίας για την ανθρώπινη ψυχή.


Η μεταφορά του Σταυρού γίνεται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου


Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, στα Ιεροσόλυμα για άλλη μια φορά οι αγιοταφίτες μοναχοί ακολουθούν την πορεία του Ιησού από το Πραιτόριο ως τον Γολγοθά . Οι αγιοταφίτες που υπηρετούν τον Πανάγιο Τάφο από μικρά παιδιά παίρνουν από το Πραιτόριο τον Σταυρό και κουβαλώντας τον στον ώμο τους όπως έκανε ο Ιησούς και περπατούν όλη τη διαδρομή ως το Γολγοθά.



Πραιτόριο, από δω ξεκίνησε η διαδρομή Του προς τον γολγοθά


Σε κάθε σημείο που έκανε στάσεις ο Ιησούς ανήμπορος να συνεχίσει από τον πόνο και τα μαρτύρια που είχε υποστεί , σταματούν κι εκείνοι και όλος ο κόσμος που τους ακολουθεί για να προσευχηθούν . Τα πλακόστρωτα σοκάκια της Ιερουσαλήμ γεμίζουν ψαλμωδίες και τα μάτια των επισκεπτών είναι δακρυσμένα διότι ο καθένας από αυτούς σηκώνει στην πλάτη του, το δικό του Σταυρό.



Αναπαράσταση μεταφοράς του Σταυρού προς τον Γολγοθά


Φτάνοντας στον Γολγοθά ο Σταυρός μέσα σε πλήθος κόσμου , νιώθει κανείς ότι ζει αυτές τις στιγμές που άλλαξαν την ανθρωπότητα.

Λίγες ώρες μετά ,από τον Γολγοθά οδηγούνται στο σημείο όπου μετέφεραν τον Ιησού όταν τον κατέβασαν από τον σταυρό για να τον αλείψουν με μύρα και να τον μεταφέρουν στη συνέχεια στον τάφο όπου θα διαδραματισθεί το Σάββατο το μεσημέρι το μεγαλύτερο θαύμα , η Αφή του Αγίου Φωτός.



Αυτός είναι ο Πανάγιος Τάφος



Μέσα από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου την ημέρα της ταφής του Ιησού περνούν χιλιάδες πιστών οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να γονατίσουν στο μάρμαρο του Τάφου και να προσευχηθούν.

Οι στιγμές αυτές είναι πραγματικά τόσο προσωπικές και δυνατές για τον καθένα από αυτούς που η δύναμη που λένε ότι παίρνουν είναι μοναδική.



Το παρεκκλήσι του Γολγοθά



Μπαίνοντας στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου περνάς μπροστά από το παρεκκλήσι του αγγέλου και μετά σκύβεις στην κυριολεξία για να προσκυνήσεις τον τάφο του Ιησού. Όμως ο βράχος με τον οποίο σφράγισαν το άνοιγμα του τάφου βρίσκεται ακριβώς αριστερά και πίσω από το σημείο που γονατίζεις . Είναι καλυμμένος με μια ξύλινη πορτούλα που έχει πάνω την εικόνα της Παναγίας και πολλές φορές ο Αγιοταφίτης που βρίσκεται εκείνη την ώρα μέσα ανοίγει την πορτούλα για να τον αγγίξεις.



Αυτός είναι ο αληθινός βράχος του Τάφου του Ιησού


Μέσα στον Πανάγιο τάφο διαδραματίζεται όλη η σκηνή του θαύματος του Αγίου Φωτός που το μεσημέρι του Σαββάτου θα αναβλύσει από κει και θα ταξιδέψει στις ψυχές όλων μας.




Γενική άποψη του Ναού


Χιλιάδες πιστών στον προαύλιο χώρο του Πανάγιου Τάφου


Είσοδος Κουβούκλιου Πανάγιου Τάφου






Φωτογραφίες: Μαρία Γιαχνάκη