Blogger Widgets

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Με το ρωσικό «ναι» στέλνει το Συμβούλιο Ασφαλείας παρατηρητές στη Συρία


Ηνωμένα Έθνη
Ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα που προβλέπει αποστολή της πρώτης ομάδας παρατηρητών επί συριακού εδαφους για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο γίνεται σεβαστή η «εύθραυστη» εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη.

Η ρωσική πλευρά δεν μπλόκαρε την πρωτοβουλία, δηλώνοντας ικανοποιημένη με το κείμενο.

Η διεθνής κοινότητα θα «εξετάσει περαιτέρω βήματα» εάν δεν σταματήσει η βία στη Συρία, αναφέρει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας -αλλά η Ρωσία ξεκαθάρισε πως υπάρχουν όρια στις διπλωματικές πρωτοβουλίες κατά του Άσαντ που μπορεί να αποδεχθεί.

«Μετά από ενημέρωση της Μόσχας, είμαστε ικανοποιημένοι και μπορούμε να δώσουμε το "ναι" στο ψήφισμα» είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Ρώσης πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως «εξαιτίας του σεβασμού μας στην ανεξαρτησία της Συρίας, προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους καταστροφικών προσπαθειών εξωτερικής παρέμβασης ή επιβολής άλλου είδους ανεδαφικών λύσεων».

Υπενθυμίζεται πως ούτε το Σάββατο, τρίτη ημέρα εφαρμογής της εκεχειρίας, δεν έλειψαν οι αναφορές οργανώσεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, για νεκρούς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωμα με τις αναφορές, επιτέθηκαν με όλμους σε συνοικίες της Χομς, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του.

Όπως αναφέρει η οργάνωση «συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πέντε ακόμη πολίτες και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε άλλα βίαια επεισόδια παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press