Blogger Widgets

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Να γιατί "η Μεσόγειος φλέγεται"!35 τρις κυβικά φυσικού αερίου έχει εντοπίσει ήδη η Noble Energy


Εντυπωσιακή ποσότητα φυσικού αερίου εντόπισε η εταιρεία Noble Energy στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρός της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος, Charles Davidson, σε εκδήλωση στο Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στη διάρκεια του επισήμου δείπνου της οργάνωσης, στο ξενοδοχείο Hilton, στη Νέα Υόρκη, είπε πως εντοπίστηκαν 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες της Κύπρου και του Ισραήλ, που γι’ αυτές σημαίνει εξαγωγές.


Ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ευρύτερη περιοχή και ελπίζει ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα.


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Noble αναφέρθηκε στην εταιρεία του, που έχει 80 χρόνια ζωής και αναλαμβάνει πολλές έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα σε πολλά μέρη της γης.

«Ξοδέψαμε αρκετό χρόνο συζητώντας το σκοπό της εταιρείας. Κι αυτός είναι να ‘ενεργοποιήσουμε’ τον κόσμο και να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων».
Είπε πως για την επίτευξη αυτού του στόχου η Noble πηγαίνει σε μέρη που δεν είχαν ερευνηθεί ποτέ στο παρελθόν για ενεργειακούς πόρους.
«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψουμε τεράστιες πηγές ενέργειας και θα το κάνουμε με το σωστό τρόπο, καλυτερεύοντας τις ζωές των ανθρώπων. Φέρνοντας ενεργειακή ασφάλεια, βελτιώνοντας το περιβάλλον, μειώνοντας την εξάρτηση από άλλες πηγές ενέργειας», τόνισε.


Ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ευρύτερη περιοχή και ελπίζει ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα.

Πριν 14 χρόνια η Noble είχε ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ, τα οποία παρότι κρίθηκαν μέτρια, σε σύγκριση με τις μεταγενέστερες ανακαλύψεις (το 1/7 του κοιτάσματος της Αφροδίτης), επέτρεψαν στο Ισραήλ να καλύψει το 40% της ενέργειας που χρειάζεται για τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό.

«Ανοίγεται μία υπέροχη ευκαιρία για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά και ευκαιρία για καλύτερες σχέσεις της Κύπρου με γειτονικές της χώρες, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν», είπε για τα ανακαλυφθέντα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Διευκρίνισε ότι η εγχώρια αγορά δεν επαρκεί για την απορρόφηση των ποσοτήτων αερίου που θα παράγονται και θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί η εμπορική του εκμετάλλευση μέσω εξαγωγών σε άλλες χώρες.


«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες κι η ομάδα μας είναι έτοιμη κι εργάζεται από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο όχι μόνο θα εγγυάται τη μεταφορά του αερίου στην Κύπρο το συντομότερο, για την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών, αλλά τη δημιουργία λίγα χρόνια αργότερα των εγκαταστάσεων που θα επιτρέπουν την εξαγωγή του αερίου. Αυτό θα αποφέρει μεγάλη οικονομική αξία στη χώρα, καθώς η παγκόσμια αγορά για υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ισχυρή και όπως φαίνεται θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση σ’ όλο τον κόσμο».


"Επιλέξαμε τους φίλους"
Ο κ. Ντέβιντσον είπε πως για τη Noble υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και η προοπτική διαφαίνεται θετική για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, των πολιτικών σχέσεων. 


«Δεν είναι εύκολο. Ομως διαλέγεις τους φίλους σου και μένεις σταθερός σ’ αυτούς. Κι εμείς ως Noble Energy έχουμε επιλέξει τους φίλους μας και παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου».


Μήνυμα Χριστόφια

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον κ. Ντέιβιντσον και τη Noble Energy, «για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μία προσπάθεια της οποίας η σημασία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ανακάλυψη αυτή έχει τεράστια γεωστρατηγική και πολιτική σημασία, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., όσο και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και θα ωφελήσει το λαό της Κύπρο και της ευρύτερης περιοχής».

onalert.gr