Blogger Widgets

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Σκηνικό… πετρελαϊκής έντασης στην Κύπρο στήνει η Άγκυρα

Συνθήκες έντασης επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο β΄ γύρο αδειοδότησης.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια έρευνας για εντοπισμό πετρελαίου και εξόρυξη από τη Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, που επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις, οι οποίες παραπέμπουν και στο σχέδιο Β’ (για την περιοχή της Κύπρου).

Χρονικά η απόφαση αυτή γίνεται λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία, που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, για κατάθεση ενδιαφέροντος από εταιρείες (11 Μαΐου) για έρευνες στα «οικόπεδα» και ασφαλώς παραμονές της έναρξης της εξαμηνιαίας προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται, ότι τουρκική ανακοίνωση τον περασμένο Φεβρουάριο, προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δημιουργώντας την εντύπωση ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη και διαμηνύοντας σε εταιρείες ότι αναλαμβάνουν ρίσκο με την εμπλοκή τους στις έρευνες, η Τουρκία στοχεύει να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους κυπριακούς σχεδιασμούς, μπλοκάροντας σε πρώτη φάση τις διαδικασίες.

Λευκωσία και Αθήνα, όπως και πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, έχουν αντιδράσει στις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις ενώ αναμένονται και διπλωματικά διαβήματα. Ωστόσο, τα σύννεφα συνεχίζουν και μαζεύονται…

defence-point.gr