Blogger Widgets

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

"Προβολή ισχύος" από Αθήνα σε Άγκυρα με σαφές μήνυμα:"οι ΕΔ είναι εδώ και χωρίς κυβέρνηση"


“Προβολή ισχύος” που θα αποτελεί μήνυμα ότι η οικονομική κρίση δεν έχει “μπλοκάρει” ούτε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ικανότητα και λειτουργία των ΕΔ θα επιχειρήσει σύντομα η Αθήνα.

Η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με περίεργες τουρκικές κινήσεις προκαλούν ένα ανησυχητικό μίγμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Η Άγκυρα στρατιωτικά δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο,προσπαθώντας να έχει διαρκώς σε κατάσταση ετοιμότητας την ελληνική ΠΑ και προκαλώντας οικονομική αιμοραγία που αυτή τη περίοδο έχει τη σημασία της. Από την άλλη δεν κρύβει τις προθέσεις της.Η κίνηση έκδοσης αδειών για έρευνες σε Ρόδο και Καστελόριζο,χαρακτηρίζεται άκρως προκλητική από το ΥΠΕΞ.

Μέχρι πρόσφατα η Αθήνα είχε επιλέξει να διατηρεί χαμηλούς τόνους στις τουρκικές προκλήσεις. Στην τελευταία “βόλτα” τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο,παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση προς το σκληρότερο, με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 να την έχουν υπό συνεχή παρακολούθηση. Φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, οι επισκέψεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε Ζουράφα,Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι αποτέλεσαν το πρώτο στάδιο μιας τακτικής σαφώς διαφοροποιημένης απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτά που θα ακολουθήσουν -και όπως πάντα θα κινούνται μέσα στα όσα προβλέπει η διεθνής νομιμότητα που συστηματικά η Άγκυρα αγνοεί- θα κάνουν σαφές στην Τουρκία ότι ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε πηγή του ΥΕΘΑ στο Onalert “ίσως σ΄ αυτή τη φάση τα όσα απαράδεκτα είχε πει ο κ.Βενιζέλος περί αυτιστικών στρατιωτικών να είναι …χρήσιμα.Πρέπει να λειτουργήσουμε …ωςαυτιστικοί,όχι όπως το εννοούσε ο κ.Βενιζέλος,αλλά με τη λογική ότι εμείς πρέπει να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την αποστολή μας”.

onalert.gr