Blogger Widgets

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«Μόνη η Τουρκία» για την ΑΟΖ Πρέσβης Κάρνι: Το Ισραήλ δεν επιθυμεί αντιπαράθεση αλλά λαμβάνει «όλα τα μέτρα»

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Μόνη» στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζει το Ισραήλ την Τουρκία. Το Τελ Αβίβ διαμηνύει μεν ότι δεν επιθυμεί αντιπαράθεση, αλλά υπογραμμίζει σε ήπιο ύφος ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεών του, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία και στο ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.
Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο Πρέσβης Σαγκί Κάρνι (Sagi Κarni), «Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και σύμβουλος του Υπουργού Ενεργείας της χώρας, αναφέροντας ότι «η Κύπρος αποτελεί το πλησιέστερο σημείο της Ευρώπης». Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κonrad-ΑdenauerStiftung, ο Πρέσβης Κάρνι ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, με την Τουρκία να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Η Τουρκία έχει διαφορετικό τρόπο στον καθορισμό της ΑΟΖ και στον διαχωρισμό της θάλασσας, αλλά είναι μόνη σε αυτό και οι υπόλοιποι γείτονες στη γύρω θαλάσσια περιοχή εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και μετρήσεις», ανέφερε ο Ισραηλινός υψηλόβαθμος διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα όταν διαπραγματευθήκαμε τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο περίπλοκα», υποδεικνύοντας ότι εάν υπάρξει συμφωνία στο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της ΑΟΖ, τότε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι πολύ μικρά.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» αναφορικά με τις πρόσφατες τουρκικές απειλές, ο Πρέσβης Κάρνι υπέδειξε ότι «κάθε ενέργειά μας στη θάλασσα γίνεται σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και το διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «δεν επιζητούμε αντιπαράθεση με άλλους εταίρους, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στη συνεργασία», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για μια τέτοια συνεργασία και με την Άγκυρα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ισραηλινός Πρέσβης φρόντισε να επισημάνει σε χαμηλούς πάντα τόνους, ότι «ξέρουμε πού βρίσκεται η ΑΟΖ μας και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τις εγκαταστάσεις μας».

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τις σκέψεις του Τελ Αβίβ αναφορικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου, είτε προς την Ε.Ε., είτε προς την Ασία. Παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβει λίαν συντόμως η Κυβέρνηση της χώρας, αξιολογώντας έκθεση που ετοίμασε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ισραήλ. Ο κ. Κάρνι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με την πορεία που θα προσλάβει η εξαγωγή φυσικού αερίου, θα διαδραματίσει ο παράγοντας «ασφάλεια».

Οι προοπτικές συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Ούζι Λαντάου (Uzi Ladau) με τον Κύπριο ομόλογό του Νεοκλή Συλικιώτη, στις 11 Ιουνίου.

Καλώδιο από Ισραήλ σε Κύπρο - Ελλάδα Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας αποτέλεσε σημείο αναφοράς των τοποθετήσεων του Πρέσβη Σάγκι Κάρνι, σε σχέση με την προοπτική εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισραηλινός διπλωμάτης ανέφερε ότι «με την Κύπρο αρχίσαμε ήδη μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (pro feasibilitystudy) για ένα ηλεκτρικό υποθαλάσσιο καλώδιο. Ένα ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρνι. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, «αλλά ξέρετε ότι πρέπει να έχεις ένα συνεταίρο για να το κάνεις αυτό», είπε ο Ισραηλινός επίσημος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Κύπρος εκλαμβάνεται από το Ισραήλ ως στρατηγικός εταίρος.

infognomonpolitics
philenews