Blogger Widgets

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα


Την κρισιμότητα των εκλογών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον β’ εκλογικό γύρο στη Γαλλία, υπογραμμίζουν με δημοσιεύματά τους τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ευρωζώνης, όπως τονίζουν.

Στις ελληνικές και γαλλικές εκλογές έχουν στραμμένο το βλέμμα οι New York Times, προειδοποιώντας ότι η έκβαση των εκλογών ενδέχεται να επιφέρει νέο πλήγμα στο γερμανικό σχέδιο λιτότητας που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη με στόχο την έξοδο από τη δημοσιονομική και τραπεζική κρίση.

Ειδικά στην Ελλάδα, επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- έχουν εξασθενίσει σημαντικά λόγω της συγκατάθεσής τους στο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται τα μικρότερα κόμματα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθούν πιο σημαντικές από τις εκλογές στη Γαλλία» σχολιάζει στους NYT ο Ντανιέλ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες. «Οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα θεμελιώδες δίλημμα: να μείνουν ή όχι στο ευρώ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση και η νέα κυβέρνηση έχει τεράστιο έργο μπροστά της», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα δεν θα κρίνει μόνο την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και την σταθερότητα της ευρωζώνης εν μέσω της σφοδρής κρίσης χρέους.

Το ερώτημα, σύμφωνα με το BBC, είναι κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα έχει την ικανότητα και την πολιτική βούληση να τηρήσει το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που υποσχέθηκαν να τηρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης 130 δισ. ευρώ.

«Σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που αντιτίθενται στις περικοπές των δαπανών και θελήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της διάσωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές πιθανότητες να μην εξασφαλίσει τα υπόλοιπα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα υπονομευτεί ακόμη περισσότερο και οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη θα ενισχυθούν, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της κρίσης στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία», προειδοποιεί το βρετανικό δίκτυο.

Για «ψήφο τιμωρίας» κάνει λόγο το Reuters, το οποίο εκτιμά ότι σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων θα θελήσει να τιμωρήσει τα παραδοσιακά κόμματα, παρασύροντας τη χώρα σε νέο πολιτικό χάος, γεγονός που θα επιφέρει νέους κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Το ζήτημα είναι, σημειώνει το Reuters, εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τους σκληρούς όρους του αντιδημοφιλούς πακέτου διάσωσης ή εάν θα επιλέξει έναν δρόμο που θα την οδηγήσει τελικά εκτός της ζώνης του ευρώ, διακυβεύοντας έτσι και το μέλλον της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα θα ρίξουν λάδι στη φωτιά της κρίσης χρέους;» αναρωτιέται το αμερικανικό δίκτυο CNBC στο σχετικό του δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά και αυτό ότι οι επερχόμενες εκλογές θα προκαλέσουν νέα αναστάτωση και αποδιοργάνωση στη χώρα. Ένα τέτοιο σενάριο «θα διαψεύσει τους επενδυτές που πίστευαν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης χρέους απέτρεψε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και έγραψε τον επίλογο στο κεφάλαιο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι το ελληνικό κράτος θα ξεμείνει σύντομα από χρήματα, το οποίο σημαίνει ότι η ανάγκη να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση τα υφιστάμενα προγράμματα λιτότητας και να αποφασίσει νέες περικοπές είναι επιτακτική», επισημαίνουν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους οι αναλυτές της UBS. «Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει τα παραπάνω εντός ενός μήνα από τις εκλογές εάν θέλει να αποτρέψει μια αναστάτωση στην αγορά», συμπληρώνουν.

Ένα ακόμη αμερικανικό μέσο, η Wall Street Journal, προειδοποιεί για την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και θεωρεί αυξημένη τη πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών εντός μηνών.

«Ο λαός, ορμώμενος από την επιθυμία του να τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα για την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση στη χώρα, αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό χαστούκι στα δύο μεγάλα κόμματα το σαββατοκύριακο», σημειώνει η WSJ.

Η εφημερίδα επικαλείται, μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων δεν θα είναι βιώσιμη με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα, ενδεχομένως το φθινόπωρο ή ακόμη νωρίτερα, τον Ιούνιο.

Πλήθος δημοσιευμάτων για τις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα φιλοξενεί και σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

«Η χώρα των εκλογέων» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδό της, όπου υπάρχει επίσης μία μεγάλη φωτογραφία με συγκεντρωμένους που κρατούν ελληνικές σημαίες.

«Την Κυριακή η Ελλάδα αποφασίζει. Είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία από την πτώση της δικτατορίας το 1974. Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε η χώρα εδώ και δεκαετίες», γράφει η εφημερίδα.

Ο «Μοναχικός σωτήρας της Ελλάδας» τιτλοφορείται ρεπορτάζ της Zeit online, το οποίο αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά. Η εφημερίδα γράφει: «Ο Σαμαράς δηλώνει στο πλήθος: "Δεν θέλω να κυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ! Μια τέτοια συνεργασία δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού". Για το λόγο αυτό ο συντηρητικός πολιτικός ζητά από τους ψηφοφόρους "καθαρή εντολή". Είναι όμως απίθανο να πάρει αυτοδυναμία και δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ».

Δημοσίευμα με τίτλο «ανάμεσα στην οργή και την επιθυμία για σταθερότητα» φιλοξενεί η Neue Zürcher Zeitung. «Η εποχή του δικομματισμού φαίνεται να τελείωσε. Όλα δείχνουν πως θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Οργισμένοι πολίτες δεν ανέχονται πια το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παρόλα αυτά το παλιό πολιτικό προσωπικό φαίνεται πως θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση».

«Ο Σαμαράς και το όνειρο της αυτοδυναμίας» είναι ο τίτλος της αυστριακής der Standard, η οποία επισημαίνει ότι «στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή παίζονται οι πιστώσεις δισεκατομμυρίων και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο αρχηγός των συντηρητικών θέλει να τα καταφέρει μόνος του».

Στην άνοδο της ακροδεξιάς εστιάζουν η Welt και η Bild. Η πρώτη σημειώνει: «Τα μεγάλα κόμματα θα πληρώσουν το λογαριασμό, καθώς με την κακή οικονομική πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτοί που θα επωφεληθούν από αυτές τις εκλογές είναι τα πολλά μικρά κόμματα που αρνούνται το μνημόνιο και εν μέρει εκπροσωπούν ακραίες πολιτικές θέσεις».

«Με το χιτλερικό χαιρετισμό στο κοινοβούλιο;» είναι ο τίτλος της Bild, η οποία τονίζει: «Τάσσονται κατά των ξένων, σηκώνουν το χέρι και χαιρετούν κατά το χαιρετισμό του Χίτλερ, προκαλούν το φόβο και τον τρόμο στην Αθήνα. Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη»

naftemporiki.gr