Blogger Widgets

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η Τουρκία από Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία


Ο Ερντογάν πάει για πρόεδρος;
Θέλει να έχει εξουσίες σαν τον Ομπάμα
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τα σημάδια για μετατροπή της Τουρκίας από Κοινοβουλευτική και Προεδρική Δημοκρατία έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας με εξουσίες όπως αυτές των προέδρων των ΗΠΑ ή της Γαλλίας δήλωσε πως στις Συνταγματικές αλλαγές που συντάσσονται θα μπορεί να αποφασιστεί η αλλαγή αυτή.

«Ισως μιλάμε για προεδρεύουσα δημοκρατία, είτε για κοινοβουλευτική όλα αυτά τα τα αποφασίσει το Κοινοβούλιο. Ότι πει το Κοινοβούλιο , αυτό θα γίνει.» δήλωσε ο Ερντογάν που το Κόμμα του διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η θητεία του τούρκου πρωθυπουργού λήγει το 2014.
Το θέμα έθεσε και βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος που ζήτησε να ανοίξει το θέμα της μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, προαναγγέλλοντας τις ευρέως αναμενόμενες προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Τούρκο πρωθυπουργό να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες.
Αφότου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανήλθε στην εξουσία το 2001, ο Ερντογάν έχει κατορθώσει με τα επιτυχή του κυβερνητικά μέτρα να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Μολαταύτα, βάσει των καταστατικών κανονισμών του κόμματός του, ο Ερντογάν δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την πρωθυπουργία, κι έπειτα από τις τελευταίες εκλογές ανοικτό μυστικό αποτελεί για τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία πως θα επιχειρήσει να μεταπηδήσει στην προεδρία πριν τη λήξη της θητείας του το 2015.
Σε σημερινό κοινοβουλευτικό συμπόσιο, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης για το νέο Σύνταγμα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη.
«Το σύστημα το οποίο εξασφαλίζει την πιο αποτελεσματική επίβλεψη είναι το προεδρικό», τόνισε ο Μποζντάγ στην ομιλία του, με την οποία επέκρινε το υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας.
«Θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση για το προεδρικό σύστημα, στο οποίο η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία είναι κυριολεκτικά διαφορετικές μεταξύ τους», τόνισε ο Μποζντάγ.
Ο Ερντογάν εμφανώς επικρότησε τα σχόλια του Μποτζντάγ, όταν ερωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στη Σλοβενία. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προεδρικό σύστημα, ή ένα ημι-προεδρικό σύστημα. Όλα μπορούν να συζητηθούν», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν ισχυρίζονται πως το χαρακτηριστικό του δεσποτικό ύφος στο πολιτεύεσθαι θα γινόταν ακόμη πιο αυταρχικό εάν του δοθούν επιπλέον εξουσίες ως πρόεδρος.

onalert.gr