Blogger Widgets

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Κάποιος να του πει το μήνυμα των εκλογών! Επιμένουν οι Γερμανοί στο αδιέξοδο


Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους Γερμανούς το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα,το οποίο φαίνεται ότι Μέρκελ και Σόϊμπλε αρνούνται να καταλάβουν.Το μήνυμα είναι σαφές:η πολιτική που επέβαλαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν προχωρά,δεν έχει μέλλον,δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτή από τους πολίτες.

Η απόρριψη αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα και θα γίνει καθολική αντίδραση αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να τραβάνε το σχοινί το οποίο πλέον κρατιέται με μία κλωστή για να μην σπάσει.
Από το Βερολίνο οι Γερμανοί δείχνουν να κάνουν ότι …δεν ακούν το μήνυμα! 
Και επιμένουν στο αδιέξοδο των αναποτελεσματικών μέτρων.

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, που συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές στο πλαίσιο του πακέτου στήριξής της, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
 
 «Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς» από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν «μακροπρόθεσμα, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας», πρόσθεσε.
 



Όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, «θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
 
Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και απορρίπτει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης, που θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.


Ο Γάλλος σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, έχει δηλώσει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.



«Από την άποψή μας, μια νέα διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε ανάπτυξη με νέα χρέη, θέλουμε, μάλλον, ανάπτυξη μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων».
 


Ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως η καλή σχέση της κ. Μέρκελ με τη Γαλλία θα συνεχιστεί υπό τον κ. Ολάντ.

Ανησυχία εξέφρασε ο Βεστερβέλε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε ανησυχία σήμερα για το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.
 
"Υπολογίζουμε ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση με λογικές απόψεις η οποία θα συνεχίσει σε μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή", είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
 
Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει την απόγνωση των Ελλήνων εκλογέων, οι οποίοι υπέστησαν δαπανηρές και πολύ καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους Έλληνες, πρόσθεσε.
 
"Δεν θέλουμε η Ευρώπη να διαλυθεί", είπε ο κ. Βεστερβέλε. "Πρέπει να παραμείνει μια κοινότητα, στις καλές στιγμές και στις άσχημες", πρόσθεσε.

Μετά από μία απότομη αλλαγή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει πως συμφωνεί με την πρόταση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στη Γερμανία.

''Η Ευρώπη και η G20 στηρίζονται σε εμάς ως η εναπομείνασα μηχανή ανάπτυξης.Είναι εντάξει εάν οι μισθοί στη Γερμανία αυξηθούν με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή η αύξηση των μισθών θα χρησιμεύει επίσης για τη μείωση των ανισορροπιών εντός της Ευρώπης''.

Οι Financial Times εκτιμούν πως η αλλαγή του Σόιμπλε γίνεται για να αυξηθεί η καταναλωτική δύναμη των Γερμανών και να αυξηθούν οι εξαγωγές του Ευρωπαικού νότου.
''Πολλοί από τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας ελπίζουν ότι η γενναιόδωρη αύξηση των μισθών στην Γερμανία θα δώσει ώθηση στις αναιμικές καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό στη συνέχεια, μπορεί να συμβάλει τα πιο αδύναμα έθνη της ευρωζώνης να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση''.



onalert.gr