Blogger Widgets

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δεν "βγαίνουν" τα νούμερα....


  • Με επιπλέον δανεισμό και άτυπη στάση πληρωμών αναζητούν χρήματα για μισθούς-συντάξεις
  • Φόβοι για “κραχ” στα μέσα καλοκαιριού από τη βουτιά 30% στα έσοδα
  • Αν δοθεί στην ώρα της η επόμενη δόση θα πάει στο χρέος όχι στα ταμεία του κράτους

Αυτή η “εξίσωση” απλά δεν βγαίνει. Πρώτα ήρθε η δόση “κουτσουρεμένη”, έλειπε ένα δισεκατομμύριο το οποίο θα έδινε ανάσα. Μετά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης οδηγεί σε νέα καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και έτσι σε καθυστέρηση την εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος πάγωσε τα πάντα στον κρατικό μηχανισμό και ήδη τα έσοδα καταγράφουν βουτιά 30%, ενώ η ύφεση και η “παγωμάρα” στην αγορά μείωσαν τουλάχιστον 20% τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Εικόνα που θα μείνει η ίδια και για τον επόμενο μήνα καθώς ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές άμεσα, αυτή δεν θα μπορέσει να τρέξει τίποτε πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Έτσι μιλάμε για πραγματική ασφιξία.

Τα κρατικά ταμεία είναι στο κόκκινο. Τα ταμιακά αποθέματα είναι στα όριά τους και έτσι μια πρώτη λύση είναι να αυξηθεί ο δανεισμός.

Ο δανεισμός αυτός ωστόσο γίνεται επί της ουσίας από της ελληνικές τράπεζες οι οποίες και περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Παράλληλα εξετάζεται ο δανεισμός ποσού ύψους 2-3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα επιλέγεται (για μια ακόμη φορά) η στάση πληρωμών από το κράτος, παγώνουν δηλαδή οι επιστροφές φόρων αλλά και οι πληρωμές εταιρειών.

Μικρές είναι οι ελπίδες από τα έσοδα μέσω ΕΤΑΚ, αν και ήδη έχουν αποσταλεί τουλάχιστον 250.000 εκκαθαριστικά, ενώ τόνωση στα έσοδα θα προέλθει από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στο πολλαπλάσιο οι πολίτες, ωστόσο τα έσοδα αυτά δεν θα είναι άμεσα και οι λύσεις επείγουν.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS αλλά και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου για να συζητήσουν μέτρα εκείνα για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των εσόδων.

Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ ενώ θα εντοπιστούν μέσω διασταυρώσεων οι επιχειρήσεις που συστηματικά δεν αποδίδουν ΦΠΑ και παράλληλα το βάρος θα πέσει και στο κυνήγι το ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη από 300 ευρώ και άνω.

Μια άμεση λύση θα μπορούσε να είναι η δόση που προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση για τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει έκδηλος ο φόβος σε όλα τα επίπεδα πως για μια ακόμη φορά οι δανειστές μας θα επιλέξουν να εκταμιεύσουν μόνο τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι εκείνα που προβλέπονται για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Έκτακτη ανάγκη που χρειάζεται έκτακτες λύσης σε μια περίοδο που το κράτος κινείται υπηρεσιακά και δεν προβλέπεται να αποκτήσει κεντρική διοίκηση πριν περάσει ακόμη ένας μήνας.

newsit.gr