Blogger Widgets

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Γέρων Πορφύριος: "...εμπόδισαν οι άνθρωποι και ο Θεός τώρα θα βάλει το χέρι Του φανερά"



Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το καινούργιο βιβλίο για τον Γέροντα Πορφύριο που εκδόθηκε το 2011 με τίτλο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ.
Σε απόσπασμα απομαγνητοφώνησης ο γέροντας αναφέρεται σε πράγματα τα οποία σχεδίαζε με τη χάρη του Θεού να κάνει, τα οποία όμως έμειναν , επειδή επέτρεψε ο Θεός, ανεκπλήρωτα. Κυρίως από εμπόδια πολύ κοντά του.Φοβερά εμπόδια ανθρώπινα έλεγε ο ίδιος. Ίσως ο γέροντας να εννοούσε τους ανθρώπους γύρω του που δεν καταλάβαιναν τι ετοίμαζε ο γέροντας με τη χάρη του Θεού.
Όμως είχε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν στον καιρό τους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Γέροντα ήταν τα πιο σημαντικά της ζωής του. Εκείνη την περίοδο άφησε τις παρακαταθήκες για το πού και πώς πρέπει να βαδίσουμε. 'Ομως γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περίοδο. Είναι σαν να γνωρίζουμε τη ζωή του Χριστού και ηθελημένα να ξεχνούμε τα τελευταία του χρόνια. Την περίοδο δηλαδή που σφραγίστηκε από τον Ενσαρκωμένο Λόγο. Δηλαδή την Διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων για τη σωτηρία μας.


Ο γέρων Πορφύριος άφησε παρακαταθήκες και έδωσε ευλογία για να γίνει πράξη η ενότητα της ανθρωπότητας κάτω από την Ορθοδοξία. Ένα σώμα με κεφαλή τον Χριστό. Ο γέροντας είπε ότι όταν φύγει από αυτόν τον κόσμο θα μπορεί να κάνει περισσότερα.Όσοι γνώρισαν τον γέροντα ξέρουν ότι δεν μιλούσε αόριστα αλλά συγκεκριμένα.


Παρακάτω το απόσπασμα
(Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία)
Τι μικρό, τι μεγάλο:

Εάν με είχανε αφήσει, όπως σκεπτόμουνα να φτιάξω, ένα πολύ μεγάλο καλό, με τη Χάρη του Θεού, θα γινότανε.
Μα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Πρωτοφανές ίσως. Ίσως γεγονός των Πράξεων των Αποστόλων, ισάξιο με τις Πράξεις των Αποστόλων. Έτσι το σχεδίαζα με τη χάρη του Θεού. Το αισθανόμουνα έτσι, αλλά ετέθηκαν εμπόδια. Φοβερά εμπόδια. Τα οποία μυστικά τα ξεπερνούσα και τα χρόνια περνούσαν και εγώ προσευχόμουνα, αλλά μου φαίνεται ότι τώρα έφτασε ο καιρός.
Δεν σας λέγω άλλα πράγματα αλλά μόνο αυτά. Ίσως ο Θεός με μένα τον ταπεινό φαίνεται ότι έχει μιλήσει πολύ ολίγον και περιμένει. Αλλά εμπόδισαν οι άνθρωποι και ο Θεός τώρα θα βάλει το χέρι Του φανερά.

Με καταλάβατε;
Σ: - Για ποιο έργο πρόκειται ;
Τι μικρό, τι μεγάλο: Δεν μπορώ να σας πω τώρα


Read more: http://ioannis-kapodistrias.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html#ixzz1vjS6H6Bg