Blogger Widgets

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Συναγερμός στην Τουρκία για ΡΚΚ


Έκτακτες εξελίξεις στο Κουρδικό προβληματίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια


Με έκτακτες και άκρως σημαντικές εξελίξεις ξεκίνησε η νέα ημέρα στην Τουρκία. Στην κεντρική Ανατολία και συγκεκριμένα στο κέντρο της επαρχίας της Καισαρείας, ένα μέλος της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος (ΡΚΚ) εισέβαλλε με ένα αυτοκίνητο σε αυλή ενός κτιρίου της τουρκικής αστυνομίας.

Στο αυτοκίνητο υπήρχαν εκρηκτικά και οι Τούρκοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να ακινητοποιήσουν το όχημα. Πριν δώσει την τελευταία του πνοή, το μέλος του ΡΚΚ κατάφερε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να λάβει χώρα μια μεγάλη έκρηξη σε ένα από τα «φρούρια» της τουρκικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, από την επίθεση έχουν χάσει την ζωή τους δυο αστυνομικοί και έχουν τραυματιστεί δεκάδες πολίτες.

Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν διαφορετικές πληροφορίες. Συγκεκριμένα, το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φιράτ», το οποίο φέρει στενές σχέσεις με το ΡΚΚ, μεταδίδει την πληροφορία ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγάλος.

Την ίδια στιγμή, από την επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ φτάνει η πληροφορία ότι το ΡΚΚ θέτει «υπό κράτηση» δεκάδες Κούρδους πολίτες της Τουρκίας. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ομάδες του ΡΚΚ κατεβαίνουν σε κέντρα των τουρκικών πόλεων και πραγματοποιούν «έλεγχο ταυτοτήτων» σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις του ΡΚΚ εξακριβώσουν ότι κάποιος Κούρδος πολίτης «συνεργάζεται» με το τουρκικό κράτος, προχωρούν αμέσως στην «σύλληψη» του. Σήμερα, η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ», αναφέρει ότι δέκα πολίτες της Τουρκίας βρίσκονται πλέον στα χέρια του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νέες εξελίξεις προκαλούν μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην τουρκική πρωτεύουσα. Αυτή την στιγμή, στην τουρκική πρωτεύουσα λαμβάνουν χώρα έκτακτες συνεδριάσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η τουρκική κυβέρνηση προέβλεπε την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ΡΚΚ κατά τους καλοκαιρινού μήνες. Από την πλευρά τους, οι κύκλοι του ΡΚΚ επισημάνουν ότι οι νέες επιθέσεις αποτελούν «απάντηση» σε πρόσφατο μεγάλο κύμα συλλήψεων Κούρδων πολιτικών και διανοούμενων.


kathimerini

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη