Blogger Widgets

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τριμερή διακύρηξη Τουρκίας-Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν

Turkey to boost Azeri, Georgian cooperation

Διαβάστε επίσης

.....Στις 8 Ιουλίου συναντήθηκαν στην Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, του Αζερμπαϊτζάν, Ελμάρ Μαμαντιάροβ και της Γεωργίας Γκριγκόλ Βασάντζε, για να προωθήσουν περαιτέρω την επιτυχημένη ήδη συνεργασία τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε κοινή ανακοίνωση. Παρεμπιπτόντως, και πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και των συμφωνηθέντων ανάμεσά τους, αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ημέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καρς στην ανατολική Τουρκία το δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ ανέσα στις δυο χώρες.



Επανερχόμενοι στο βασικό μας θέμα, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε οι υπουργοί Εξωτερικών να συναντώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να συζητούν τις εξελίξεις, συντονίζοντας την πολιτική τους. Η συνάντηση κατέληξε στη «διακήρυξη της Τραπεζούντας» στην οποία καθορίζονται οι τομείς προτεραιότητας στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, οι οποίοι εκτείνονται από τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια σε διεθνείς οργανισμούς, μέχρι κοινά ενεργειακά επενδυτικά προγράμματα και αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών. Επίσης, στον γενικότερο εμπορικό τομέα, στον τραπεζικό, τον χρηματοοικονομικό και τον περιβαλλοντικό.

Για να ρίξει λίγο τους τόνους στην προφανή αντι-ρωσική κατεύθυνση αυτής της διπλωματικής συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας πρόσθεσε το πολιτικώς ορθόν «δεν κατευθύνεται εναντίον του οποιουδήποτε»… Βέβαια, στη διακήρυξη περιέχεται και ο όρος «σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία», άρα η Τουρκία έβαλε και την υπογραφή της σε κείμενο που δεν αναγνωρίζει την απόσχιση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία.



Όχι ότι είναι και πολλοί όσοι την αναγνώρισαν, αλλά η σημειολογία της κίνησης έρχεται να προστεθεί σε μια αμοιβαία «ιστορική αντιπάθεια» ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, τόσο μεγάλη που ενδεχομένως να ενισχύσει την επιθυμία στη Μόσχα να προωθηθεί η επίλυση του «Ανατολικού Ζητήματος» μια ώρα αρχύτερα… Και σα να μην έφθανε αυτή η αναφορά, οι Τούρκοι έβαλαν και την υπογραφή τους στη διατύπωση της διακήρυξης, ότι «παρατεταμένες διενέξεις, αποτέλεσμα υπάρχουσας κατοχής [εδαφών] αποτελούν το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο». Λέτε να κληθεί ο Ερντογάν στο Κρεμλίνο και να… βραβευθεί για τις φιλειρηνικές του ευαισθησίες;

defence-point.gr