Blogger Widgets

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ορθόδοξο λαό της Κύπρου ο οποίος, όπως σημείωσε, σήμερα βρίσκεται «στη διχασμένη γη».

Σημαντικότατη επίσκεψη στην Κύπρο, άρχισε σήμερα, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας το μεσημέρι όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή Αρχηγού Κράτους.

Πατριάρχης Μόσχας: «Σε διχασμένη γη ο λαός της Κύπρου»
Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ορθόδοξο λαό της Κύπρου, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται σε διχασμένη γη, κάτι που προκαλεί πόνο.

Αναφέρθηκε παράλληλα στους κατεστραμμένους ναούς στα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν επιδιορθώνονται, καθώς και στη μη δυνατότητα του Αρχιεπισκόπου να προσφέρει φροντίδα προς το μικρό ελληνικό ποίμνιο το οποίο ζει εκεί, γεγονός που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.

Βαθιά μας πεποίθηση, ανέφερε, είναι ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τον αλληλοσεβασμό στις παραδόσεις, την αποκατάσταση του διαλόγου στο επίπεδο απλών ανθρώπων και τη μείωση της έντασης ώστε να προετοιμαστεί το πνευματικό και το πολιτιστικό έδαφος για την επανένωση του κυπριακού κράτους, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μόσχας Κύριλλος είπε ότι τα θέματα αυτά θα τα συζητήσει με τον Μακαριώτατο, την Ιερά Σύνοδο και την πολιτική ηγεσία.

Αρχιεπίσκοπος: Αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών
Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών ήταν πάντοτε αδελφικές.

Τόνισε επίσης ότι η επίκεψη του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι μόνο εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική.
Με την κατάσταση που βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, είπε, η επίσκεψη ενός Πατριάρχου μια μεγάλης φίλης χριστιανικής χώρας, αποκτά μεγάλη σημασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο για το ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρώην Πατριάρχη Αλέξιο στην ματαίωση της προσπάθειας των εχθρών της Κύπρου, οι οποίοι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ήθελαν να περάσουν το θέμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο λαός και η Εκκλησία, ανέφερε ο Μακαριώτατος, δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτή τη συμπαράσταση και αγάπη της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επίσημη υποδοχή στην Αρχιεπισκοπή
Η επίσημη τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, θα γίνει στη 13:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΡΙΚ στο πλαίσιο της εκπομπής ''Από Μέρα σε Μέρα".

Την Κυριακή, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα προστούν του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.

Αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένων των Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών, θα τελεστεί και τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της γιορτής του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δασούπολη.

Στη 13:30 της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

newsite.kathimerini.com.cy