Blogger Widgets

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Συνάντηση για τη Συρία: Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρωτοβουλία της Ρωσίας


Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρωτοβουλία της Ρωσίας που στοχεύει να πραγματοποιήσει συνάντηση των χωρών που μπορούν να επηρεάσουν τη συριακή αντιπολίτευση, αν λάβει επίσημη πρόταση από τη Μόσχα γι 'αυτό, δήλωσε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε την Τετάρτη τα κράτη που μπορούν να επηρεάσουν τις ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση με απουσία των εκπροσώπων της Συρίας. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν αποκλείοντας την πολιτική των δύο μέτρων δύο σταθμών.

Η κα Κλίντον, εν τω μεταξύ, δήλωσε πάλι την Πέμπτη ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα. «Η Συρία δεν θα θα μπορέσει να εξελιχθεί σε δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου όσο ο κ. Ασάντ παραμένει στην εξουσία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας προσωρινής συριακής κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Ασάντ και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο. κ. Νταβούτογκλου και η κα Κλίντον συμμετέχουν στη δεύτερη υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Η διήμερη εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους από 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ καθώς και αξιωματούχων του ΟΗΕ.
Η ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχει με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Zmeïevski, εκπρόσωπο της υπηρεσίας για τη Διεθνή Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

infognomonpolitics.blogspot.gr