Blogger Widgets

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Ο ΆΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (VIDEO)



Aπό το agioritikovima.gr


Στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της Πολιτικής» με ανέκδοτες επιστολές του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Δαΐς», παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Για πρώτη φορά σε αυτή την έκδοση, 180 χρόνια από τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, δημοσιεύονται οι επιστολές που έγραψε προς κάθε κατεύθυνση για τη σωτηρία της Ελλάδας από το 1827 μέχρι και την παραμονή της τραγικής του δολοφονίας, όλες συγκεντρωμένες από το συγγραφέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΑΙΑΣ ΑΜΚΕ Ιωάννη Κορνιλάκη.
Οι επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζονται για πρώτη φορά με τον καλλίγραφο γραφικό του χαρακτήρα, αφού η ΕΛΑΙΑ έπειτα από προσπάθειες τεσσάρων ετών δημιούργησε ανάλογη γραμματοσειρά, καθιστώντας την έκδοση πραγματικό κειμήλιο.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μίλησε με θέρμη για τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον άνθρωπο που θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό Κράτος και την αυτοδιοικητική δομή της χώρας, μία φυσιογνωμία διεθνούς κύρους και αναγνώρισης. Μιλώντας για το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια χαρακτήρισε την παρακαταθήκη που άφησε ασύλληπτη δεδομένης και της βραχείας, λιγότερο από τεσσάρων ετών, διακυβέρνησής του.

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπάθησε να βγάλει το ελληνικό έθνος από το σκοταδισμό και το ραγιαδισμό στο φως της ελευθερίας, της προόδου, στο δρόμο της αναγέννησης. Σε μια εποχή που η Ελλάδα είχε την ανάγκη περισσότερο από ποτέ ενός πεφωτισμένου ηγέτη, ο Ιωάννης Καποδίστριας έκανε την υπόθεση της δημιουργίας μίας σύγχρονης Ελλάδας προσωπική» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με το σήμερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κατέστησε αναγκαία την παρουσία ενός ηγέτη του διαμετρήματος του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα βγάλει τον Ελληνισμό από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.



Κλείνοντας συνεχάρη το συγγραφέα Ιωάννη Κορνιλάκη, για αυτό το βιβλίο «ύμνο» στον Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Ιωάννης Κορνιλάκης, μίλησε για την ιδέα της δημιουργίας αυτής της συλλεκτικής έκδοσης-ιστορικού κειμηλίου αλλά και την επίπονη προσπάθεια της συλλογής όλων αυτών των ανέκδοτων επιστολών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της έκδοσης ο συγγραφέας, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, άφησε τον Ιωάννη Καποδίστρια να αποκαλυφθεί μέσα από τα ίδια τα χειρόγραφα κείμενά του.

Δείτε το βίντεο: