Blogger Widgets

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ; Οι δύο εναλλακτικές λύσεις που έχει


"Πριν από λίγα χρόνια, η δέσμευση της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ ήταν υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι μάλιστα προέβλεπαν ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη συμμαχία - ή ότι, τουλάχιστον, η συμμαχία θα πρέπει να μειώσει σοβαρά τις προσδοκίες της για τη σύμμαχο Τουρκία.

Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του τουρκικού αεροπλάνου, καθώς και ο ανταγωνισμός Τουρκίας-Ιράν στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει την αξία των Τουρκων προς το ΝΑΤΟ …

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Τουρκία έχει βολευτεί στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Αλλά η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Άγκυρας με τη συμμαχία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι η Τουρκία διαθέτει τουλάχιστον δύο στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη είναι να είναι μέλος μιας ομάδας αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων όπου θα διατηρήσει μια πραγματικά ισσοροπημένη στρατηγική προσέγγιση. Αυτό συνεπάγεται ενεργώντας από κοινού με τις χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. (Αν και η "Ρ" θα μπορούσε να εξαφανιστεί απ' το ακρονύμιο, εάν οι διαφορές Τουρκίας-Ρωσίας σχετικά με τη Συρία επιδεινωθουν περαιτέρω.)

Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία έχει περισσότερα κοινά με τις αναδυόμενες δημοκρατίες παρά με οικονομικά δυναμικα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η μορφή ουδετερότητας τοποθετεί την Τουρκία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ομάδας που αναφέρεται ως IBSATI - Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ινδονησία. Αν και η συνεργασία IBSATI θα αφηνε περισσότερο χώρο για μια τουρκική συνεργασία με τη Δύση από οτι οι χώρες BRIC, θα απέκλειε τον κοινό συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν οι χώρες BRIC παραμένουν ένα αναλυτικό εργαλείο για τους επενδυτές και όχι για τους ειδικούς γεωστρατηγικής και οι IBSATI είναι παρα μόνο ενα μακρινο ονειρο. Παρ 'όλα αυτά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προωθήσει με ζήλο και να διαφυλάξει το 'στατους' που έχει το δικό του 'ακρονύμιο' στην Άγκυρα."
CNN