Blogger Widgets

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μπήκε στην Μεσόγειο ο βόρειος ρωσικός Στόλος

Τα στενά του Γιβραλτάρ πέρασε σήμερα ο δεύτερος ρωσικός στολίσκος και πλέον πλέει στην δυτική Μεσόγειο με προορισμό την Συρία. Ο στολίσκος αποτελείται από το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy ΙΙ και τρία αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha του στόλου του Βορείου Ατλαντικού καθώς και την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy του στόλου της Βαλτικής και δύο ρυμουλκά πλοία.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι ότι η είδηση πως ο ρωσικός στολίσκος του βορείου Ατλαντικού, εισήλθε στην Μεσόγειο ήρθε από το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι που δεν είναι συνηθισμένα για τα ρωσικά δεδομένα.

Τα πλοία του ρωσικού στολίσκου του βορείου Ατλαντικού θα συναντήσουν τα πλοία του στόλου της Μαύρης θάλασσας που από την 21η Ιουλίου βρίσκονται μερικά μίλια ανοικτά των συριακών ακτών. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος στολίσκος αυτός αποτελείται από το αντιτορπιλικό Smetlivi, κλάσης Kashin Mod, τα αρματαγωγά Ν. Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και το ρυμουλκό Shakhtar.

Σύμφωνα με αναλυτές το γεγονός ότι η Ρωσία συγκεντρώνει μία τόσο μεγάλη αρμάδα από αποβατικά πλοία αποδεικνύει ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποβιβάσει στρατεύματα στις συριακές ακτές.

Οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν είτε να συμβάλλουν στην διατήρηση της κυβέρνησης Assad ή να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για μία λύση της τελευταίας στιγμής μεταξύ της Ρωσίας και
των ΗΠΑ για την λήξη της εξέγερσης με την εγκαθίδρυση μίας μεταβατικής στρατιωτικής κυβέρνηση στην Δαμασκό της οποίας η σύνθεση θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ αυτών και του Assad.

Στην εφαρμογή του δεύτερου σεναρίου κινείται και η αμερικανική διπλωματία με την Hilary Clinton να δηλώνει ότι είναι πολύ αργά για τον Assad να ξεκινήσει την διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας σε ένα άλλο πολιτικό σχήμα.

Επιπλέον η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε και το ενδεχόμενο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας για τους εξεγερμένους μέσα στην Συρία διαμορφώνοντας σταδιακά ζώνες απόλυτα ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση για περεταίρω
ενέργειες. Για την προστασία αυτών των περιοχών θα μπορούσαν να εμπλακούν σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικές δυνάμεις από την Βρετανία την Τουρκία και άλλες αραβικές χώρες.

Φυσικά όλη αυτή η κινητικότητα δεν αφήνει αδιάφορη την Τεχεράνη η οποία έχει επενδύσει πολλά στην κυβέρνηση Assad και η οποία δεν επιθυμεί την αλλαγή του status quo.

Πιο ευθύς στις απειλές του προς την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ήταν ο υπαρχηγός της ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης στρατηγός Masoud Jazayeri ο οποίος απείλησε τις χώρες αυτές το Ισραήλ και την ΗΠΑ ότι θα το πληρώσουν ακριβά αν προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Assad. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση αποτελεί την πρώτη φορά που το Ιράν απειλεί με άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην συριακή κρίση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr