Blogger Widgets

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Χριστόφιας: Καλύτεροι οι όροι δανεισμού από τη Ρωσία

«Οι όροι δανεισμού από τη Ρωσία είναι πιο ευνοϊκοί από τους όρους του Μηχανισμού Στήριξης. Η Ρωσία δίνει δάνειο χωρίς κανένα απολύτως όρο για την Κύπρο. Δεν ζήτησε τίποτα. Δίνει χαμηλό επιτόκιο». Με αυτή την παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε χθες στο πιο ψηλό επίπεδο να σβήσει οποιεσδήποτε σκιές ή υποψίες αφήνονται πάνω από την προσπάθεια δανεισμού από τη Ρωσία. Σκιές που δημιουργούνται με αφορμή δημοσιεύματα.
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας από Ελβετό δημοσιογράφο. Για να ξεκαθαρίσει ότι οι φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία χρονολογούνται και «δεν αναπτύχθηκαν τώρα που ο κομμουνιστής βρίσκεται στην Προεδρία».
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον της Κύπρου τις πολύ θερμές φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, που είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες η Κ.Δ. να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις όσο γίνεται πιο ανώδυνα, ακολουθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Σημείωσε ότι η ΕΕ θα βοηθηθεί πάρα πολύ με τη νότια γειτονία, γιατί ακριβώς η Κύπρος διατηρεί αδελφικές σχέσεις με χώρες του αραβικού κόσμου αλλά και ανέπτυξε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και με το κράτος του Ισραήλ.
Το θέμα του ρωσικού δανείου όπως και αυτό του εταιρικού φόρου ηγέρθη χθες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Για τον εταιρικό φόρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας με παρρησία ξεκαθάρισε ότι για την Κύπρο είναι θέμα επιβίωσης η διατήρηση του εταιρικού φόρου στο σημερινό επίπεδο. Συγκεκριμένα, όταν το θέμα ηγέρθη από Βέλγο δημοσιογράφο προς τον κ. Σουλτς ο Πρόεδρος σε παρέμβασή του, υπενθύμισε ότι αυτός ο φόρος καθιερώθηκε στην Κύπρο πολύ πριν την ένταξή της και μάλιστα ξεκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ότι «το ζήτημα αυτό δεν εντάσσεται στις κεντρικές εξουσίες της Ενωσης». Επί της ουσίας όμως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης για την Κύπρο και την οικονομία της αν αυξηθεί ισοπεδωτικά στο 15% «θα μας εγκαταλείψουν όλες οι υπαράκτιες εταιρείες. Είναι ένα τεράστιο εισόδημα που κρατεί την οικονομία σε ψηλά επίπεδα. Δεν μπορεί έτσι εύκολα και χωρίς προβληματισμό να πούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο φορολογικός δείκτης για όλα τα κράτη». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «η Κύπρος θα δώσει μάχη να μην θιχτεί το θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης» για την Κύπρο και την οικονομία της η οποία δεν έχει βαριά βιομηχανία αλλά υπηρεσίες, θάλασσα, ουρανό. «Αυτός είναι ο πλούτος της Κύπρου», είπε, ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος επιπλέον είναι ημικατεχόμενη και «υποχρεώνεται να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για την άμυνα για να αντιμετωπίσει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας».

infognomonpolitics.blogspot.gr