Blogger Widgets

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΙΣΡΑΗΛ:"Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο 30 ημερών"

Το Ισραήλ έχει προετοιμάσει τον πληθυσμό του για μια ενδεχόμενη σύρραξη σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 30 ημέρες, υποστήριξε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Ματάν Βιλνάι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μααρίβ.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας πιάνει υστερία. Ουδέποτε στο παρελθόν το εσωτερικό μέτωπο δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένο", είπε ο Βιλνάι, ένας πρώην στρατηγός που αποχωρεί από το υπουργείο για να αναλάβει πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κίνα.
Τις προηγούμενες ημέρες πολλά μέσα ενημέρωσης είχαν υποστηρίξει ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω με τη μεγαλύτερη σιγουριά: σήμερα όλοι ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν", είπε ο υπουργός αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την "άμυνα των μετόπισθεν", δηλαδή το πού και πώς θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε μη εμπόλεμες ζώνες σε περίπτωση σύρραξης.
Ο Βιλνάι επέμεινε ότι "το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για το σενάριο ενός πολέμου 30 ημερών σε πολλά μέτωπα" που θα μπορούσε να στοιχίσει, πάνω-κάτω, τη ζωή σε 500 ανθρώπους. Διευκρίνισε ότι προς το παρόν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση χημικού ή βιολογικού πολέμου για το μισό πληθυσμό της χώρας.
Ο στρατός επίσης πραγματοποιεί δοκιμές σε ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων για να ενημερώσει τους κατοίκους εάν εκτοξευτούν πύραυλοι εναντίον της χώρας.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε τον Άβι Ντίχτερ, πρώην διευθυντή της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί αύριο Πέμπτη από το κοινοβούλιο.

onalert.gr