Blogger Widgets

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Η Ρωσία μαζεύει τους φίλους της Συρίας στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: EPA
Κωνσταντίν Γκαρίμποφ 

Να καθοριστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και να διοριστούν εξουσιοδοτημένοι της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη διευθέτηση της κρίσης.
Αυτές οι προτάσεις της Μόσχας έχουν διατυπωθεί στο σχέδιο δήλωσης του ΣΑ του ΟΗΕ. Το έγγραφο θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνάντηση της «ομάδας δράσης» για τη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ.
Η πρωτοβουλία της συνεδρίας ανήκει στη Ρωσία. Η «ομάδα δράσης» αποτελείται από τους εκπροσώπους των 5 μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και των γειτονικών της Συρίας χωρών-κλειδιών. Η Ρωσία έχει προτείνει στους εταίρους να καλέσουν τη Δαμασκό και την αντιπολίτευση να καθορίσουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Καθώς επίσης να διορίσουν εκπροσώπους τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα έχουν σαφείς πληρεξουσιότητες για τη διεξαγωγή τους. Η Μόσχα πρότεινε να περιληφθούν αυτές οι συμφωνίες σε ειδική δήλωση.

Η συνάντηση της «ομάδας δράσης» θα πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ στο παλαιό πλαίσιο, όπως και στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου, χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο μετά από αυτήν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σκοπεύει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους ομόλογούς του αυτών των χωρών. Στα παρασκήνια της συνάντησης αναμένουν ότι οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες θα υποστηρίξουν την έκκληση της «ομάδας δράσης» προς τα αντιμαχόμενα μέρη να συμφωνήσουν τα ίδια για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Βέβαια, γι΄αυτό το σκοπό πρέπει να υιοθετηθεί η ίδια η δήλωση. Όμως σ΄αυτό το θέμα, όπως φαίνεται, μπορεί να προβάλουν εμπόδια, μάλιστα πολύ σοβαρά. Χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι οιπ προς το παρόν δεν αντιλαμβάνονται πλήρως, ποιο στόχο θέτει η Ρωσία όταν προτείνει την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης. Στο θέμα αναφέρεται ο επικεφαλής του Κέντρου Αραβικών ερευνών της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Βολόντιν:

- Η δήλωση της κυρίας Νούλαντ δεν με εκπλήττει, γιατί οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους κρυφή ατζέντα. Δεν τους νοιάζει και πολύ, αν θα μιλούμε ειλικρινά ή αν θα είναι ή όχι ο Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία. Αυτό που τους ανησυχεί πολύ είναι η σημαντική αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή μετά τις «αραβικές επαναστάσεις». Οι Ηνωμένες Πολιτείες με κανένα τρόπο δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτή η κατάσταση και σ΄ αυτό οφείλεται και η πίεση στη Συρία και οι προσπάθειες διαμελισμού της για να γίνει έτσι δυνατή η απομόνωση του Ιράν και η δημιουργία προβλημάτων για την Τεχεράνη.

Η εντολή της αποστολής των παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία δεν θα παραταθεί και τις προσεχείς μέρες οι επιθεωρητές θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΣΑ του ΟΗΕ γι΄αυτό το μήνα, Πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό. Αποφασίστηκε να αντικατασταθεί η αποστολή από Συντονιστικό Γραφείο του ΟΗΕ με γραφείο στη Δαμασκό.

Η Ρωσία είναι ικανοποιημένη για τη διατήρηση της διεθνούς παρουσίας στη Συρία σ΄ αυτό το πλαίσιο. Η Δαμασκός, από μέρους της, έδωσε τη συγκατάθεσή της στην εγκατάσταση στη χώρα του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ.