Blogger Widgets

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πολεμικές προετοιμασίες από Ρωσία στον Καύκασο

Η Ρωσία εκλαμβάνει τον πόλεμο που έχει προκαλέσει η Δύση στην Συρία ως έναρξη της προσπάθειας πυροδότησης ισλαμικού κύματος στις περιοχές του ρωσικού Καυκάσου και κατ'αυτό τον τρόπο απαντά: Η μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή η "Καύκασος 2012" (17-23 Σεπτεμβρίου) θα συγκεντρώσει τεράστιες δυνάμεις σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση στο ρωσικό νότο με υποθετικό χώρο δράσης όχι μόνο τον Καύκασο, αλλά και την Κασπία Θάλασσα, όπως και την ανατολική Μαύρη Θάλασσα, ενώ επίσης θα εμπλακούν και ο δυνάμεις της Αρμενίας.

Tα think tank της Μόσχας θεωρούν ότι μετά την Συρία έρχεται η σειρά του Ιράν και μετά το Ιράν τίποτα δεν θα εμποδίσει το ισλαμικό κύμα να κατακλύσει το νότιο Καύκασο.


Συνολικά θα εμπλακούν σε όλη την Ρωσία περί τους 50.000 προσωπικό, ενώ 8.000 στρατιιώτες θα συμμετάσχουν στην τελική φάση της άσκησης, η οποία προβλέπει κανονικές επιχειρήσεις κατά εισβολέων στην περιοχή του Καυκάσου.

Στην άσκηση θα δοκιμαστεί το σύνολο των νέων ρωσικών Α/Α συστημάτων όπως Tor M2, Pantsir S1, S-400, εκσυγχρονισμένα άρματα T-90 και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν βολές των τακτικών υποστρατηγικών βαλλιστικών συστημάτων τύπου Iskander-M. Τα βλήματα αυτά θα εξομοιώσουν τόσο τακτικές, όσο και πυρηνικές επιθέσεις και αυτό το τελευτείο έχει μεγάλη σημασία, αφού η Ρωσία ξαναπροβάλει την πυρηνική της ισχύ

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αλεξάντερ Ποστνίκοβ. Εκτός των Iskander-M, στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι cruise από επίγειες συστοιχίες (πιθανολογείται η προμήθεια Club-K), αλλά και από αέρος και θαλάσσης εναντίον στόχων την Κασπία και στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz-2012 που ετοιμάζει η Ρωσία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των μέσων και του προσωπικού έχει ξεκινήσει κυρίως λόγω του ευμετάβλητου γεωστρατηγικού κλίματος στην περιοχή εξαιτίας της επαπειλούμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.

Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).

Η ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή –κάτω από την κάλυψη της άσκησης- δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία.

Οι πολεμικές προετοιμασίας της Μόσχας πάντως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι πρώτοι 1.300 ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στην περιοχή εδώ και μήνες.
Μονάδες στην Απχαζία, την Οσσετία, την Τσετσενία και το Βόλβογκραντ έχουν επανεξοπλιστεί με άρματα T-90A και T-72BM.

Οι ίδιες μονάδες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 7000 βαρέα όπλα πεζικού.

Οι Ρώσοι επιτελείς θεωρούν πως εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στρατιωτικά στο Ιράν, θα αναπτύξουν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Γεωργία καθώς και πολεμικά σκάφη στην Κασπία με ενδεχόμενη βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν.

ΟΙ δυνάμεις του Καυκάσου έχουν εξοπλιστεί τουλάχιστον με 20 νέα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Tornado-G MRLS προς αντικατάσταση των παλαιότερων Grad MRLS.

Οι νέοι αυτοί μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι των 122 χλστ. έχουν καλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια που φτάνει τα 100 χλμ.

Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας (VDV) στρατηγός Vladimir Shamanov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρμενία θα ενισχυθούν με νέες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, για την διενέργεια αεραποβάσεων.

Κατά την πρόσφατη την επιθεώρηση μονάδων του ΝΣΣ από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Anatoly Serdyukov ανακοινώθηκε ότι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού θα αναπτυχθούν στην Σταυρούπολη και το Kislovodsk.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr