Blogger Widgets

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ Η «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ

6 Αυγούστου. Η Εκκλησία
τιμά την Μεταμόρφωση του
Σωτήρος Χριστού

Γράφει ο Κωστούλας Βασίλειος

6 Αυγούστου. Η Εκκλησία μας τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ που κατά τον ιερό Χρυσόστομο ο Χριστός στην προσευχή του, άνοιξε λίγο από τη Θεότητά Του και έλαμψεν υπέρ του ήλιου. Η τεραστία σημασία της Μεταμορφώσεως του Χριστού στην ζωή μας είναι ότι για μία ακόμη φορά ο Λόγος που ενεδύθη σαρκίο έδειξε σε εμάς το δρόμο της δικής μας καθολικής μεταμόρφωσης από υλικό όν και σε πνευματικό όν. Αυτό που λείπει από τον παλαιό και σύγχρονο άνθρωπο. Η πνευματικότητα και η κοινωνία και συμμετοχή στο δείπνο που καλεί ο Χριστός τον άνθρωπο από την ώρα της Σταύρωσης και έπειτα.
6 Αυγούστου 1945. Η Χιροσίμα ισοπεδώνεται
δείχνοντας σε τι θηρίο"μεταμορφώνεται"
ο άνθρωπος όταν δεν ακολουθεί το Θείο θέλημα
Η βαθύτατη Θεολογική σημασία της Μεταμορφώσεως είναι ότι ο Θεός για τη σωτηρία μας γίνεται ένας από εμάς και μας δείχνει λίγο από αυτό το οποίο πρέπει να γίνουμε. Μας δίνει να γευτούμε πριν τον θάνατο λίγο από τη Βασιλεία των Ουράνων αλλά πρωτίστως μας δείχνει την οδό για εκεί.
Λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς : «Ο Κύριος καθήμενος από τα δεξιά της μεγαλωσύνης θεοπρεπώς, αφήνει προς εμάς τούτη τη φωνή σαν από πολύ μακρυά. Όποιος θέλει να παραστεί σε αυτή τη δόξα, ας μιμήται κατά το δυνατό και ας βαδίζει τη οδό και τη πολιτεία που υπέδειξα εγώ πάνω στη γη». 

Ο Χριστός στη Μεταμόρφωση βρίσκεται σε άκτιστο φώς  και έχει πλάι του τον Μωϋσή και τον Προφήτη Ηλία. Ήδη δείχνει δηλαδή τη συμμετοχή του ανθρώπου σε αυτό το οποίο έχει ετοιμάσει για τον άνθρωπο. Την εσχατολογική εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού στον άνθρωπο για τη συμμετοχή μας στη Βασιλεία των Ουρανών.

Αυτό που υπολείπεται είναι η δική μας κίνηση. Περιμένει την εθελούσια μεταμόρφωση της ζωής μας. Της αποκατάστασης της σχέσης μας με το Θεό. Περιμένει εμάς να κάνουμε το πρώτο βήμα της προσωπικής μας μεταμόρφωσης και βλέποντας τη θέλησή μας θα συνδράμει και Αυτός.

Και το φοβερότατον της σοφίας του Θεού είναι ότι μας δείχνει και την αντιδιαστολή της επιλογής μας. Μας λέγει πριν τον θάνατο εγώ σας δείχνω λίγο από τη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά και πριν τον θάνατο επιτρέπω τον σατανά να σας δείξει λίγο από την κόλαση. Για να έχετε και το «αντίπαλο δέος». Δέος μόνο για τον άνθρωπο βέβαια.

 Πως γίνεται αυτό;

6 Αυγούστου 1945. Πέφτει η πρώτη πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. Την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου η Ιαπωνία γνωρίζει λίγο από την κόλαση. Η ανθρωπότητα πριν τον θάνατο γεύεται λίγο  από τη «μεταμόρφωση» του σατανά.  70000 άνθρωποι γνωρίζουν ακαριαία τον θάνατο. Παραχωρεί ο Θεός εξουσία στον διάβολο να δείξει τι μας περιμένει αν ακολουθήσουμε το κακό.

Θα πει κάποιος, γιατί επιτρέπει ο Θεός ένα τόσο μεγάλο κακό;
Θα θυμίσω τι έλεγε ο Γέρων Πορφύριος για την Αποκάλυψη του Ιωάννου.
Έλεγε ότι ο Θεός μας έδωσε την Αποκάλυψη για να μην γίνει.
Έτσι απλά. Όμως η δική μας απληστία, αγνωμοσύνη, αχαριστία και πολλά άλλα αποτελέσματα της ξεκοπής μας από το Θείο θέλημα μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε Αποκαλυπτικά γεγονότα. Ο Θεός δεν μας προορίζει για αυτά, προγνωρίζει όμως.

Ο Θεός για τη σωτηρία μας, μας δείχνει τον δρόμο, το τί έχει ετοιμάσει για το πλάσμα Του, μας στηρίζει διαρκώς και σκανδαλιστικώς παρ ΄όλη την αχαριστία μας και εν τέλει μας δείχνει και το κακό το οποίο πρέπει να αποφύγουμε. Οι επιλογές ήταν και είναι δικές μας βασιζόμενες στο αυτεξούσιο και την ελευθερία που παραχώρησε ο Θεός στον άνθρωπο.

Όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται εν εξελίξει. Πολλοί περιμένουν ματαίως την έναρξή του σαν να είναι νέο που θα ανακοινωθεί από την τηλεόραση αλλά ήδη ζούμε τα προεόρτιά του. Η εξαθλίωση μάλιστα κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν πλέον τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο σαν λύτρωση. Ως εκεί φτάνει το αδιέξοδό μας. Η θλίψη από την οικονομική δυστυχία, τα γεγονότα στη Μ.Ανατολή, ο ανθρώπινος πόνος και δυστυχία στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο μας δείχνουν ότι επέρχεται μια μεταμόρφωση  στο ήδη υπάρχον κατεστημένο σύστημα. Η σύγχρονη Βαβυλώνα βρίσκεται ένα βήμα πριν την μεταμόρφωση. Η επιλογή είναι δική μας. Ο Θεός μας έδειξε τον τρόπο.

 Διαλέγουμε την δική του Μεταμόρφωση, δηλαδή αλλάζουμε τρόπο και στάση ζωής και ζούμε σύμφωνα με το Θείο θέλημα για να συμμετέχουμε στην αλήθεια και στη ζωή

ή 

διαλέγουμε τη «μεταμόρφωση» του σατανά, δηλαδή τον δρόμο της Χιροσίμα και των ανθρώπινων αδιεξόδων που διαβαίνουμε τώρα και έχει ένα σίγουρο τέλος. Τον θάνατο.