Blogger Widgets

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Χωρικά ύδατα-"κτένα" πρότεινε για το Αιγαίο ο Α.Νταβούτογλου

Eλληνικά χωρικά ύδατα-κτένα στο Αιγαίο, όπου σε άλλες περιοχές τα 6 σημερινά μίλια των ΕΧΥ θα γίνουν 8 ή 9 και τα σημερινά6 θα γίνουν 3 ή 4, είναι η κεντρική ιδέα των συζητήσεων του ΥΠΕΞ με την Άγκυρα, καθώς θεωρούν ότι έτσι ικανοποιούνται όλες οοι πλευρές και δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, λόγω της αύξησης των ΕΧΥ σε ορισμένες περιοχές.

Είναι όμως έτσι; Γιατί αν το δεχθούμε, πρώτον θα έχουμε υποκύψει στον εκβιασμό του πολέμου, το casus belli της Τουρκίας, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίιωμα κατοχυρωμένο από διεθνείς συνθήκες το να αυξηθούν μέχρι τα 12 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ η Τουρκία πλέον παύει να είναι σε καθεστώς γεωστρατηγικής ασφυξίας, καθώς θα "αναπνεύσει" σε κρίσιμα σημεία ειδικά μεταξύ των νησιών του Α.Αιγαίου, τα οποία παύουν να αποτελούν "τείχος" ελληνικής κυριαρχίας για την Άγκυρα από την Λέσβο μέχρι την Ρόδο.

Πρακτικά περνάμε σε ένα καθεστώς συνδιοίκησης των χωρικών υδάτων του Α.Αιγαίου. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Είναι και ποιοτικό: Που θα αυξηθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Σε περιοχές δυτικά των νησιων όπου υπάρχει μεγάλη απόσταση από την ξηρά και δεν επηρεάζονται καθόλου οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού.

Ενώ η Ελλάδα θα στερηθεί του ελέγχου κρίσιμων διαύλων που "σφίγγουν" και αστυνομεύουν μέχρι ελάχιστα μίλια (σε πολλές περιπτώσεις λιγότερο από ένα μίλι φτάνει το FIR Αθηνών που αποτελεί το νοητό όριο των ΕΧΥ) τη θαλάσσιας περιοχής δυτικά της μικρασιατική ακτή.

Αντίστοιχη μείωση ή και αύξηση θα γίνει και τον εναέριο χώρο. Πλέον θα εφάπτονται τα ΕΧΥ με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ), δηλαδή "αποχαιρετούμε" τα 10 ν.μ., ενώ θα υπάρξουν περιοχές μεχρι 8 ν.μ. εναέριο χώρο. αλλά πλέον θα εφάπτεται ο ΕΕΧ με τα ΕΧΥ και η Τουρκία θα πάψει να υποστηρίζει ότι η "περιοχή" μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. είναι διεθνής εναέριος χώρος (το 95% των παραβιάσεων γίνονται μεταξύ αυτής της περιοχής).

Ακριβώς αυτό είναι το "αντάλλαγμα που προσφέρει ο Α.Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε κατά την πρόφατη επίσκεψή του έθεσε το ζήτημα. Ότι "θα μηδενιστούν οι εντάσεις, αφού δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση από την Τουρκία των ορίων του ΕΕΧ, όπως επίσης και των ΕΧΥ"!

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί συνολικά ήττα του Ελληνισμού και μάλιστα στο Αιγαίο που είναι η κοιτίδα του. Και επιβράβευση της συνεπούς για την ίδια αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας από το 1973 και μετά, όταν άρχισε η αμφισβήτηση των ορίων του ΕΕΧ.

Αλλά ο Α.Νταβούτογλου έθεσε και ζήτημα παραβιάσεων από τα ελληνικά μαχητικά και πλωτά μέσα του ΠΝ και της Ακτοφυλακής "σε βάρος της τουρκικής κυριαρχίας"! "Κατά το τρέχον έτοςέχουν σημειωθεί 53 περιστατικά παραβίασης των χωρικών της υδάτων της από ελληνικά σκάφη και 149 περιστατικά παραβίασης του εναέριου της χώρου της από ελληνικά αεροσκάφη"υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ!

Ενώ βέβαια η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική (μάλιστα στο ΓΕΕΘΑ επικαλούνται και το σύστημα διαβίβασης πληροφόρησης προς το ΝΑΤΟ το οποιο αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι ψεύδονται):Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΕΕΘΑ, το 2012 - και μέχρι τον Σεπτέμβριο - τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει 536 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο , ενώ στην θάλασσα οι παραβιάσεις των Χωρικών Υδάτων από τουρκικά πλοία ( του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής) ανέρχονται σε 194 μέχρι και τον Ιούλιο.


Μάλιστα σε άρθρο του Σερκάν Ντεμιρτάς στην αγγλόφωνη έκδοση της "Χουριέτ" με τίτλο « Ankara and Athens to resume Aegean talks» αναφέρεται ότι "ανώτεροι διπλωμάτες και ειδικοί των δύο χωρών θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να αξιολογήσουν τις 52 συναντήσεις που έχουν προηγηθεί ώστε να βρούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος οριοθέτησης των συνόρων στο Αιγαίο, προβλήματος που προκαλεί συχνά αντιπαραθέσεις μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών.

Το ''πρόβλημα'' στο Αιγαίο, δεν περιορίζεται μόνο στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων καθώς υπάρχει επίσης το θέμα οριοθέτησης του εναέριου χώρου, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας καθώς και το θέμα της αμφισβητούμενης κυριαρχίας αριθμού μικρών νησιών.

Οι διερευνητικές επαφές θα προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση των Πρωθυπουργών και ΥΠΕΞ των δύο χωρών που θα συναντηθούν τον προσεχή Ιανουάριο στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνόδου του Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας όπου θα συζητηθούν τρία βασικά θέματα: Οι διαφορές στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το πρόβλημα των ... μειονοτήτων"!

Δηλαδή θέρουν και θέμα ανύπαρκτης "μειονότητας" στην Θράκη, για όσους πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πάψει τις διεκδικήσεις της και θα ησυχάσει. Μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση, ειδικά υπό τον Α.Σαμαρά να δεχθεί κάτι τέτοιο; Το εγγύς μέλλον θα δείξει...