Blogger Widgets

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κυπριακή Δημοκρατία: Πουλάνε φυσικό αέριο σε… «χρεοκοπημένους»;

Η εταιρία φυσικού αερίου στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 17 πλευρές για να την προμηθεύσουν με φυσικό αέριο για διάστημα μιας πενταετίας, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η νήσος επιχειρεί να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος, μέχρι να έρθει η στιγμή που η Κύπρος θα αρχίσει να καταναλώνει το δικό της φυσικό αέριο. Η εταιρία που θα επικρατήσει θα πρέπει να αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στη νήσο το αργότερο στις αρχές του 2015 μέχρι και το 2018 που αναμένεται να αρχίσει η τροφοδοσία από το φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τα κυπριακά κοιτάσματα.




Από μόνη της αυτή η εξέλιξη, αποδεικνύει το πόσο συγκυριακό είναι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεγαλόνησος και ότι πολύ σύντομα, χάρη στις ενέργειες που γίνονται για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, όλα θα αποτελούν παρελθόν…

Το ζητούμενο, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι να αφυπνιστούν επιτέλους οι υπεύθυνοι των Αθηνών και να πράξουν τα δέοντα, ακολουθώντας τον δρόμο που έχει χαράξει οπ κυπριακός Ελληνισμός (μας συγχωρείτε κυρία Ρεπούση και κύριε Θεοδωρίδη, δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη…).

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου και σε διάστημα ενός μηνός ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία είναι εντυπωσιακά. Οι ενδιαφερόμενοι δεν δημοσιοποιούνται καθώς υφίσταται συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την κυπριακή εταιρία φυσικού αερίου, οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν εντός των ερχομένων τριών εβδομάδων, οπότε στη συνέχεια θα ακολουθήσει λίστα με τους επικρατέστερους προμηθευτές (short list) με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στον νικητή.

Οι ενδιαφερόμενοι, πέραν του φυσικού αερίου που θα προμηθεύσουν, θα αναλάβουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, είτε αυτές είναι για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG: Liquefied Natural Gas), είτε συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG: Compressed Natural Gas), είτε οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, καθώς η προκήρυξη δεν θέτει περιορισμούς. Κορυφαία κριτήρια για την τελική επιλογή θα είναι ο χρόνος υλοποίησης και το κόστος.

defence-point.gr