Blogger Widgets

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αναδιπλώνεται ο Ερντογάν;

Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Συρία, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την ψήφιση από την τουρκική εθνοσυνέλευση πρότασης με την οποία δίνεται στην κυβέρνηση το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. 

"Το μόνο που θέλουμε για την περιοχή αυτή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Ρεζά Ραχιμί.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της. "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα", τόνισε.

Η απόφαση για στρατιωτική απάντηση-επέμβαση στη Συρία, σε περίπτωση μελλοντικών θανατηφόρων περιστατικών όπως αυτό στο οποίο σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι πολίτες σε συνοριακή με τη Συρία πόλη της Τουρκίας, θα ισχύσει για έναν χρόνο και ψήφισαν υπέρ της 320 από τα συνολικά 550 μέλη του Κοινοβουλίου,ανέφερε το πρακτορείο Anatolia.

Δεν θέλει κλιμάκωση η Δαμασκός

Η Συρία "δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με καμία γειτονική χώρα, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας", διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι.



"Η συριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σε περίπτωση μεθοριακού επεισοδίου μεταξύ δύο χωρών οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργούν με σωφροσύνη και λογική", πρόσθεσε ο Σύρος διπλωμάτης.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Τζααφάρι κάλεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί και να "ελέγξει τα σύνορα" ώστε να εμποδίσει "τη διείσδυση ένοπλων ομάδων", ορισμένες από τις οποίες έχουν διαπράξει επιθέσεις στη Συρία, όπως υποστήριξε. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Συρίας, από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην άλλη πλευρά των συνόρων τραυματίστηκαν δύο Σύροι αξιωματικοί.

Ο Τζααφάρι επιβεβαίωσε ακόμη ότι η Δαμασκός εξέφρασε "τα ειλικρινή συλλυπητήριά της" στην Άγκυρα για το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από οβίδα που έπεσε σε ένα σπίτι στο χωριό Ακτσάκαλε και έχει ήδη ξεκινήσει "σοβαρή έρευνα" για την προέλευση των βλημάτων αυτών. Ερωτώμενος για το αν η Δαμασκός σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη, ο Τζααφάρι απάντησε ότι "η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr