Blogger Widgets

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Πολεμικό στόλο στέλνει στις ακτές της Συρίας η Τουρκία

Στην ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στην Αν Μεσόγειο και στον ναυτικό έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής των ακτών της Συρίας φαίνεται να προχωρά η Τουρκία μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Συρία.

Ο τουρκικός Στόλος απέπλευσε από την κύρια βάση του στο Golcuk με κατεύθυνση την Μεσόγειο εντείνοντας την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή κατα το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί την περίοδο που η Άγκυρα προσπαθούσε να τρομοκρατήσει την Κύπρο και το Ισραήλ ώστε να μην προχωρήσουν στις εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν Μεσόγειο.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έντονης και διαρκούς ναυτικής παρουσίας στην περιοχή η Άγκυρα
διαμόρφωσε το σχέδιο δράσης Barbaros το οποίο περιλαμβάνει την διαρκή παρουσία σημαντικών μονάδων του τουρκικού Ναυτικού σε ολόκληρη την Μεσόγειο και φυσικά στην Αν Μεσόγειο.

Στην δύναμη αυτή συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες πέντε πυραυλάκατοι τρία πλοία της Ακτοφυλακής και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου. Φυσικά την δύναμη αυτή προστατεύει αδιευκρίνιστος αριθμός υποβρυχίων ενώ αριθμός μαχητικών F-16 και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA θα μπορούν να καλύψουν από αέρος τον τουρκικό Στόλο.

Τα τουρκικά ναυτικά γυμνάσια αποτελούν μέρος της κλασικής τουρκικής τακτικής πιέσεων που τόσο έντεχνα έχει εφαρμόσει η Άγκυρα στο Αιγαίο η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία του κλίματος της περικύκλωσης της συριακής κυβέρνησης μέσα από την δικαιοδοσία του τουρκικού Ναυτικού να πραγματοποιεί νηοψίες στα διεθνή ύδατα υπό την ομπρέλα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Πρόκειται για την εφαρμογή της περίφημης πια ναυτικής αναγγελίας NAVTEX101/10 σύμφωνα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Aegean - Mediterranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Με τη σχετική NAVTEX 101/10, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι είναι η μόνη δύναμη στο Αιγαίο και στην
νοτιοανατολική Μεσόγειο, που παρέχει προστασία στα πλοία, ενώ σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX101/10 καλούνται όλα τα πλοία που κινούνται στην εν λόγω περιοχή να δίνουν πληροφορίες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από αίτημα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.

Αντίστοιχη πολιτική είχε εφαρμοστεί από την τουρκική κορβέτα Bafra (F-505) η οποία στις 23-24 Μαρτίου του 2010 ανοικτά των στενών του Καφηρέα ζήτησε στοιχεία δρομολογίου στο ελληνικό εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος». Υπό την κάλυψη της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του αγώνα κατά της
τρομοκρατίας η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλει ένα καθεστώς ελέγχου οποιοδήποτε πλοίου πλέει στην θαλάσσια περιοχή των ακτών της Συρίας αποτελώντας ένα ακόμη μοχλό πίεσης στην Δαμασκό.

Σημειώνεται πάντως ότι ο τουρκικός Στόλος δεν θα είναι μόνος στην περιοχή καθότι εκτός των δυτικών πλοίων που περιπολούν στην περιοχή η Ρωσία έχει στείλει και ένα πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου (ΜΟΜΟ) πλησίων των ακτών της Συρίας, επομένως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μία "συνάντηση" των πλοίων των δύο χωρών...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr