Blogger Widgets

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Συμπτώσεις (;) στην άφιξη τουρκικής ναυτικής δύναμης στη ΝΑ Μεσόγειο…

Αυτή είναι η φωτογραφία που
συνοδεύει το δημοσίευμα της τουρκικής
 εφημερίδας «Χουριέτ
»

Το Τουρκικό Ναυτικό ενισχύει τις δυνάμεις του στη Μεσόγειο σύμφωνα με την «Χουριέτ», καθώς ήδη μετακινούνται δυνάμεις από το ναύσταθμο του Γκιολτσούκ, προς την ευρύτερη περιοχή της Συρίας. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, τα πλοία διαθέτουν πολεμικό φόρτο ικανό να συντηρήσει τη δύναμη για 50 ημέρες. Δηλαδή, είναι πλήρως εξοπλισμένα και εφοδιασμένα με πυρομαχικά.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστοχώρο «http://turkishnavy.net/», το τουρκικό ναυτικό ανακοίνωσε άσκηση που θα διεξαχθεί το διάστημα μεταξύ 7-14 Οκτωβρίου με τις ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση θα έχει την επωνυμία «θάλασσα φιλίας» (Bahr El Sadaka) και θα τη φιλοξενήσει το αιγυπτιακό Ναυτικό. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι – ταχέα σκάφη κρούσης, δύο πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων, ένα πετρελαιοφόρο, δύο ελικόπτερα, ένας λόχος πεζοναυτών και ομάδα των ειδικών δυνάμεων.


Πρώτον, φαίνεται ότι πιθανότατα τα δύο δημοσιεύματα αφορούν την ίδια δραστηριότητα, με το μπλογκ βέβαια του ειδικού στα ναυτικά ζητήματα, Τζεμ Ντεβρίμ Γιαγιλαλί, να είναι ως συνήθως καλύτερα ενημερωμένο και με καλύτερες πηγές! Ο ίδιος θέτει με έξυπνο τρόπο τον «προβληματισμό» του: «Η χρονική συγκυρία και το σημείο της άσκησης αξίζει να επισημανθεί», καθώς επίσης και η συμπερίληψη των αποβατικών πλοίων και του λόχου πεζοναυτών.

Προφανώς, αναφέρεται στην κλιμάκωση που παρατηρείται στο μέτωπο Συρίας και Τουρκίας. Ωστόσο, χωρίς την παραμικρή διάθεση να κινδυνολογήσουμε, υπενθυμίζουμε πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με τον απόπλου σκάφους που θα επιχειρήσει – κατά δήλωση – να σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα, για μια ακόμη φορά, ενώ οι Ισραηλινοί τους δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι θα αναχαιτιστούν (http://www.defence-point.gr/news/?p=59702).

Όλα δείχνουν ότι η πιθανότητα να συμπέσει η παρουσία της τουρκικής ναυτικής δύναμης με την άφιξη του σκάφους είναι υψηλή. Κατά συνέπεια η υπόθεση προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, δεδομένου του ότι στο παρελθόν ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αποστολής τουρκικών ναυτικών μονάδων για την υπεράσπιση «ανθρωπιστικών αποστολών» (τα εισαγωγικά δικά μας) που κατευθύνονται για τη Γάζα. Στην εικόνα να προσθέσουμε τη σημερινή ανάρτηση με τη δήλωση κλιμάκωσης του στελέχους της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ που προαναγγέλλει εξελίξεις στην περιοχή (http://www.defence-point.gr/news/?p=59790).

Επαναλαμβάνουμε, χωρίς την παραμικρή διάθεση κινδυνολογίας, πόσο απίθανό είναι όλα αυτά τα εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ τους δεδομένα, να παραπέμπουν στην προσεκτική δημιουργία σκηνικού έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το ερχόμενο χρονικό διάστημα; Υπάρχει βέβαια και η αντίστροφη ανάγνωση, τα πολιτικά συμπεράσματα που αναφέραμε παραπάνω: Εάν οι τουρκικές ναυτικές μονάδες αποσυρθούν διακριτικά αποφεύγοντας να βρίσκονται… στα πέριξ, αυτό είναι βέβαιο ότι θα ερμηνευθεί στο Ισραήλ ως έμμεσο μήνυμα επιθυμίας αποκλιμάκωσης.

Έχουμε άδικο;


defence-point.gr