Blogger Widgets

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ελλ.Κυβέρνηση προς Τουρκία: "Άρετε το Casus Belli για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12ν.μ

Νταβούτογλου: «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι πάντα ελεύθερο»Συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό και τον Δ. Αβραμόπουλο.

Συνάντηση 55 λεπτών είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης."Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την Άγκυρα να άρει το Casus belli (Aιτία πολέμου) για την επέκτασή των χωρικών υδάτων μας μέχρι και τα 12 Ναυτικά Μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Στη συνέχεια, Νταβούτογλου και Αβραμόπουλος θα συζητήσουν τα ευρύτερα ζητήματα της περιοχής (με το Συριακό να καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην ατζέντα), ενώ θα συζητήσουν και την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, για την οποία ακόμη δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.
Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.
www.kathimerini.gr