Blogger Widgets

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ισραήλ-ΗΠΑ δίνουν τελευταία προειδοποίηση στο Ιράν: "Τέλος χρόνου" την Άνoιξη

Καταλυτικά για την πορεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν τα αποτελέσματα του σαμποτάζ της 17ης Αυγούστου στο σύστημα παροχής ηλεκτρισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή Fordo.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταστροφή που προκλήθηκε στο εργοστάσιο από την διακοπή της ηλεκτροδότησης είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου γεγονός που έδωσε στο Ισραηλινό πρωθυπουργό μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Ισραήλ η κυβέρνηση του Binyamin Netanyahu είχε ορίσει ως κόκκινη γραμμή για την ανά-ληψη δράσης τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπό τα νέα δεδομένα η περίοδος αυτή μετατέθηκε για τα τέλη της Άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2013.

Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barak Obama συμφώνησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu ότι είναι ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «υπογράμμισαν ότι συμφωνούν πλήρως στον κοινό στόχο τους να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες στην δημοσιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν οι δύο χώρες το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το λεπτό διπλωματικό σημείο με τον αμερικανό πρόεδρο να έχει μπροστά τους τις προεδρικές
εκλογές της 6ης Νοεμβρίου το σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις στο Fordo αποτέλεσαν την κατάλληλη κίνηση για να κερδίσουν οι Ισραηλινοί το χρόνο που αποζητούν μέχρι να ξεκαθαρίσει η αμερικανική θέση ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν πηγές η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε την ανάφλεξη των μηχανών φυγοκέντρισης τύπου IR-1 και IR-4 και φυσικά την καταστροφή τους. Χάρις σε αυτή την εξέλιξη το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου θα καθυστερήσει κατα 6 μήνες τουλάχιστον σύμφωνα με τους
Ισραηλινούς αφού υπολογίζεται ότι το Ιράν χρειάζεται 240 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο.

Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί βλέπουν την ιρανική απειλή να πλησιάζει τα σύνορά τους αφού οι Ιρανοί έχουν
στείλει δυνάμεις της επίλεκτης Ταξιαρχίας Al Qods όχι μόνο στην Συρία αλλά και στον Λίβανο ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο μεταφοράς χημικών όπλων της Συρίας στο Λίβανο και πιο ειδικά στην Hizbollah.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr